Rivierkreeft: exoot uit de sloot

Rivierkreeft_VIS 7-2019

De rode Amerikaanse rivierkreeft verspreidt zich in hoog tempo over de Nederlandse wateren. Deze exoot mag niet zomaar gevangen worden; een aantal beroepsvissers heeft een vangstvergunning. Opeten lijkt een optie om de ‘plaag’ tegen te gaan.

Vanwege de snel groeiende populatie en het mogelijke negatieve effect op de kwaliteit van het binnenwater moet er een oplossing komen. Een voor de hand liggende oplossing is het vangen van de rivierkreeften. Uitgezocht moet worden of dit inderdaad een manier is om de populatie terug te dringen.

In juni 2019 startte daarom op het Eiland van Dordrecht een veldproef onder leiding van Wageningen Environmental Research (WENR). Dit gebeurt binnen het project: Kennisplatform Rivierkreeft: Exoot uit de sloot van de Good Fish Foundation (GFF) en NetVISwerk. Deze veldproef brengt in kaart wat het effect is van het wegvangen van rivierkreeften op het aquatische systeem en de kreeftenpopulatie zelf. In 2016 is er een Beheersplan opgesteld voor rivierkreeft. Momenteel wordt er 30 ton rivierkreeft opgevist door zo'n dertig vissers. Dit gebeurt met fuiken en korven.

De uitkomsten van het onderzoek heeft invloed op het consumentenadvies van de Good Fish Foundation op de Viswijzer. Als blijkt dat visserij daadwerkelijk een positieve bijdrage levert, dan is deze rivierkreeft een duurzaam én regionaal product voor lokale restaurants. De meeste rivierkreeften die nu worden gegeten zijn gekweekte soorten uit China.

Meer weten over de Amerikaanse rivierkreeft? Lees dan het complete artikel online of in Vismagazine 7-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af.

 

Lees ook
Meer kwik in vis door klimaatverandering en overbevissing

Meer kwik in vis door klimaatverandering en overbevissing

De opwarming van de aarde heeft invloed op het kwikgehalte in vis. Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het vakblad Nature. Ook overbevissing speelt hierbij een rol. “We begrepen tot nu toe nog niet goed waarom de niveaus van methylkwik zo hoog waren in grote vissen,” vertelt onderzoeksleider Amina Schartup.

Groter aanbod gecertificeerde vis in supermarkt

Groter aanbod gecertificeerde vis in supermarkt

Het aanbod van gecertificeerde vis in de Nederlandse supermarkten is verder vergroot. In de categorieën vers, diepvries en conserven draagt bijna driekwart (74 procent) van de visproducten het MSC- of ASC-keurmerk voor duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis. Vorig jaar was dat nog 70 procent. Dat blijkt uit de analyse ‘Stand...

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

In vier jaar tijd is de omzet aan voeding met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid in de Nederlandse supermarkten meer dan verdubbeld. Dat meldt onderzoeksbureau IRI naar aanleiding van de publicatie van de meest recente Monitor Keurmerken Retail.