RIVM: Eet zo min mogelijk vis uit de Westerschelde

Westerschelde_pixabay

Foto: Pixabay

Het RIVM adviseert consumenten om zo min mogelijk vis uit de Westerschelde te eten, omdat deze te veel PFAS bevatten. Met dit advies richt het RIVM zich vooral op hobbyvissers, aangezien er nauwelijks commerciële visserij op de Westerschelde plaatsvindt. "Het eten van producten uit de Westerschelde draagt extra bij aan de al hoge PFAS-blootstelling via andere bronnen in Nederland", aldus RIVM.

PFAS kwam in de Westerschelde terecht doordat de Amerikaanse chemiefabriek 3M bij het Vlaamse Zwijndrecht de stof in de Schelde loosde. Daarom startte het RIVM november 2021 met een onderzoek naar het PFAS-gehalte van vis in de Westerschelde. Op verzoek van de Provincie Zeeland kwam het RIVM op 24 februari al met een tussentijdse risicobeoordeling. Nu komt het RIVM met de definitieve resultaten.

PFAS gehalte vis Westerschelde

Hiervoor onderzocht het RIVM op verschillende locaties in de Westerschelde het PFAS-gehalte van de vis. Op basis van deze gegevens berekende de onderzoekers hoe vaak volwassenen een portie van vis (wijting, bot, spiering en zeebaars), garnalen, oesters, mosselen of lamsoor uit de Westerschelde kunnen eten.

Het advies van het RIVM luidt als volgt: “Volwassenen kunnen lamsoor wat PFAS betreft, onbeperkt eten. Een portie zelf gevangen bot uit de Westerschelde kan twee keer per jaar worden gegeten. Voor zeebaars is dat 1 tot 6 keer en voor spiering 2 tot 15 keer. Een portie wijting kan 4 tot 19 keer per jaar worden gegeten en een portie garnalen 5 tot 6 keer. Voor oesters en mosselen uit de Westerschelde is dit maximaal 7 keer per jaar tot 2 keer per week.”

Commerciële visserij

In de Westerschelde wordt volgens de Nederlandse Vissersbond beperkt gevist door beroepsvissers en dan vooral op garnalen. Daarom liet de visserijorganisatie samen met PO Delta Zuid onderzoek doen naar het PFAS gehalte in garnalen. Hieruit bleekt dat garnalen die ten oosten van de lijn Vlissingen-Breskens zijn gevangen te veel PFAS bevatten. Daarom adviseert de Vissersbond om niet op garnalen te vissen in het oostelijk deel van de Westerschelde.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Bron: RIVM

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
RIVM: PFAS-gehalte moet omlaag

RIVM: PFAS-gehalte moet omlaag

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er te veel PFAS zit in drinkwater gemaakt van rivierwater. Uit metingen blijkt dat de helft van dit water een te hoog PFAS-gehalte heeft. Dit kan er voor zorgen dat mensen uiteindelijk te veel van deze stof binnen krijgen, aangezien PFAS ook in voedsel en in de lucht zit.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.