RIVM: Eet zo min mogelijk vis uit de Westerschelde

Westerschelde_pixabay

Foto: Pixabay

Het RIVM adviseert consumenten om zo min mogelijk vis uit de Westerschelde te eten, omdat deze te veel PFAS bevatten. Met dit advies richt het RIVM zich vooral op hobbyvissers, aangezien er nauwelijks commerciële visserij op de Westerschelde plaatsvindt. "Het eten van producten uit de Westerschelde draagt extra bij aan de al hoge PFAS-blootstelling via andere bronnen in Nederland", aldus RIVM.

PFAS kwam in de Westerschelde terecht doordat de Amerikaanse chemiefabriek 3M bij het Vlaamse Zwijndrecht de stof in de Schelde loosde. Daarom startte het RIVM november 2021 met een onderzoek naar het PFAS-gehalte van vis in de Westerschelde. Op verzoek van de Provincie Zeeland kwam het RIVM op 24 februari al met een tussentijdse risicobeoordeling. Nu komt het RIVM met de definitieve resultaten.

PFAS gehalte vis Westerschelde

Hiervoor onderzocht het RIVM op verschillende locaties in de Westerschelde het PFAS-gehalte van de vis. Op basis van deze gegevens berekende de onderzoekers hoe vaak volwassenen een portie van vis (wijting, bot, spiering en zeebaars), garnalen, oesters, mosselen of lamsoor uit de Westerschelde kunnen eten.

Het advies van het RIVM luidt als volgt: “Volwassenen kunnen lamsoor wat PFAS betreft, onbeperkt eten. Een portie zelf gevangen bot uit de Westerschelde kan twee keer per jaar worden gegeten. Voor zeebaars is dat 1 tot 6 keer en voor spiering 2 tot 15 keer. Een portie wijting kan 4 tot 19 keer per jaar worden gegeten en een portie garnalen 5 tot 6 keer. Voor oesters en mosselen uit de Westerschelde is dit maximaal 7 keer per jaar tot 2 keer per week.”

Commerciële visserij

In de Westerschelde wordt volgens de Nederlandse Vissersbond beperkt gevist door beroepsvissers en dan vooral op garnalen. Daarom liet de visserijorganisatie samen met PO Delta Zuid onderzoek doen naar het PFAS gehalte in garnalen. Hieruit bleekt dat garnalen die ten oosten van de lijn Vlissingen-Breskens zijn gevangen te veel PFAS bevatten. Daarom adviseert de Vissersbond om niet op garnalen te vissen in het oostelijk deel van de Westerschelde.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Bron: RIVM

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Twee studenten biologie van de Universiteit Antwerpen onderzochten de mate van PFAS in drinkrietjes. Voor deze rietjes wordt vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid. De studenten onderzochten of deze rietjes wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Microplastics aangetroffen in vlees en zuivel

Wetenschappers hebben microplastics aangetroffen in vlees, bloed en melk van Nederlandse koeien en varkens. Bijna 80 procent van de geteste vlees- en zuivelproducten bevatte microplastics. Dat blijkt uit een steekproef van de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation.