RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Hamburger en appels

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.

In het Preventieakkoord uit 2018 staat het streven om het niveau van overgewicht in 2040 weer op dat van 1996 te hebben. Om dit streven te halen, zijn de huidige maatregelen uit het akkoord onvoldoende, zo stelde het RIVM vast. Het stelde daarom samen met diverse universiteiten en kennisorganisaties de volgende tien aanvullende maatregelen op:

  1. Het invoeren van suikertaks op suikerhoudende dranken;
  2. Het afschaffen van BTW op producten uit de Schijf van Vijf;
  3. Alleen alcohol verkopen bij slijterijen;
  4. True pricing (kosten voor gezondheid en milieu doorrekenen in de prijs van voeding) toepassen;
  5. Extra belasting heffen op ultra-bewerkt voedsel;
  6. Overal gratis water serveren in de horeca;
  7. Een gezonder voedingsaanbod en meer aandacht voor beweging op de werkplek;
  8. Het aandeel marketing van producten binnen de Schijf van Vijf verhogen en marketing van producten buiten de Schijf van Vijf verbieden;
  9. Het aantal fastfoodverkooppunten in gemeentes verminderen;
  10. Een verbod op snoepautomaten in publieke plekken.

 De extra maatregelen zijn hard nodig, zo stelt het RIVM. Jaarlijks sterven er 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ook het Voedingscentrum wijst op de noodzaak van de aanvullende maatregelen. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor het milieu.

Het verschijnen van het RIVM-rapport valt samen met het verschijnen van een ander rapport, van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Deze raad pleit in dit rapport eveneens voor een overheid die meer doet om ongezond eetgedrag tegen te gaan en gezonde keuzes te bevorderen.

Thema's
Lees ook
Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.

Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Gezonde en duurzame keuzes in supermarkt verkozen boven betaalbaarheid

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat een derde van de Europese consumenten in het afgelopen jaar meer geïnteresseerd is geraakt in het leren over de invloed van voeding op hun gezondheid. Bijna drie kwart is bovendien bereid meer te betalen voor duurzame voedingsproducten.

Tientallen gezonde voeding-oplossingen gekoppeld tijdens matchmaking event

Tientallen gezonde voeding-oplossingen gekoppeld tijdens matchmaking event

Tijdens het tweede matchmaking event van Brave New Food op 14 oktober vonden ruim 200 gesprekken plaats tussen gevestigde food-bedrijven en innovatieve start-ups. Thema was Healthy Food Solutions.