RIVM komt met aanvullingen Preventieakkoord

Hamburger en appels

Eind 2018 werd het Nationaal Preventieakkoord getekend. Begin deze maand kwam het RIVM met tien extra maatregelen om het Preventieakkoord op overgewicht en overmatig alcoholgebruik aan te scherpen. Het Voedingscentrum vraagt het aankomende kabinet hier werk van te maken.

In het Preventieakkoord uit 2018 staat het streven om het niveau van overgewicht in 2040 weer op dat van 1996 te hebben. Om dit streven te halen, zijn de huidige maatregelen uit het akkoord onvoldoende, zo stelde het RIVM vast. Het stelde daarom samen met diverse universiteiten en kennisorganisaties de volgende tien aanvullende maatregelen op:

  1. Het invoeren van suikertaks op suikerhoudende dranken;
  2. Het afschaffen van BTW op producten uit de Schijf van Vijf;
  3. Alleen alcohol verkopen bij slijterijen;
  4. True pricing (kosten voor gezondheid en milieu doorrekenen in de prijs van voeding) toepassen;
  5. Extra belasting heffen op ultra-bewerkt voedsel;
  6. Overal gratis water serveren in de horeca;
  7. Een gezonder voedingsaanbod en meer aandacht voor beweging op de werkplek;
  8. Het aandeel marketing van producten binnen de Schijf van Vijf verhogen en marketing van producten buiten de Schijf van Vijf verbieden;
  9. Het aantal fastfoodverkooppunten in gemeentes verminderen;
  10. Een verbod op snoepautomaten in publieke plekken.

 De extra maatregelen zijn hard nodig, zo stelt het RIVM. Jaarlijks sterven er 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ook het Voedingscentrum wijst op de noodzaak van de aanvullende maatregelen. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor het milieu.

Het verschijnen van het RIVM-rapport valt samen met het verschijnen van een ander rapport, van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Deze raad pleit in dit rapport eveneens voor een overheid die meer doet om ongezond eetgedrag tegen te gaan en gezonde keuzes te bevorderen.

Thema's
Lees ook
Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”

Landelijk vergelijkingsonderzoek gezondheid supermarkten van start

Landelijk vergelijkingsonderzoek gezondheid supermarkten van start

Stichting Questionmark start voor de tweede keer met een landelijk vergelijkingsonderzoek naar de mate waarin supermarkten hun klanten helpen in het maken van gezonde keuzes. Het onderzoek “Superlijst Gezondheid” onderzoekt in hoeverre supermarkten ons helpen gezonder te eten en drinken en leidt tot een publieke ranglijst van supermarkten.

CBS: ‘Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018’

CBS: ‘Overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks gedaald sinds 2018’

Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statitiek blijkt dat overgewicht, roken en alcoholgebruik nauwelijks is gedaald sinds 2018. In 2021 had de helft van de volwassenen overgewicht, 21 procent rookt wel eens, 7 procent was een overmatige drinker en 8 procent een zware drinker.