RIVM: PFAS-gehalte moet omlaag

Kraanwater_Unsplash

Foto: Unsplash

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er te veel PFAS zit in drinkwater gemaakt van rivierwater. Uit metingen blijkt dat de helft van dit water een te hoog PFAS-gehalte heeft. Dit kan er voor zorgen dat mensen uiteindelijk te veel van deze stof binnen krijgen, aangezien PFAS ook in voedsel en in de lucht zit.

Bij drinkwater mogen mensen volgens het RIVM niet meer PFAS binnenkrijgen dan 20 procent van de gezondheidskundige grenswaarde, aangezien ze de rest via andere bronnen binnen kunnen krijgen. Bij ruim de helft van de metingen die het RIVM verrichtte bij drinkwater uit rivierwater lag dit percentage boven de 20 procent.  Bij drinkwater gemaakt uit grondwater was dit bij 1 op de 10 metingen het geval.  Dit gold vooral voor West-Nederland, waar drinkwater vooral uit rivierwater gehaald wordt.

Drinkwater veilig

Kraanwater kan volgens het RIVM verantwoord gedronken worden, aangezien de hoeveel die mensen hiermee binnenkrijgen onder de gezondheidskundige grenswaarde ligt. Maar in combinatie met de PFAS in voeding krijgen mensen te veel binnen. Ook kan er PFAS in de lucht zitten. Daarom moeten volgens RIVM mensen in totaal minder PFAS binnenkrijgen. RIVM gaat onderzoeken wat “de meest effectieve maatregelen zijn om de blootstellingen aan PFAS in Nederland te verlagen.”

Bron: RIVM

Geen nieuws meer missen van BeverageNL? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken het laatste nieuws in je mail.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

Broers zetten zout water om naar drinkwater

Broers zetten zout water om naar drinkwater

Broers Tammo en Jort Wildschut lanceren het merk Sea Water. Hiervoor zetten ze lokaal zeewater om naar drinkwater. Hiermee willen ze bewustzijn creëren voor de wereldwijde waterschaarste en consumenten stimuleren om lokaal water te drinken.

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.