RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

Supermarkt koekjes/chocolade (unsplash)

Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarmee het RIVM verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen wil versnellen. Het gaat hierbij om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. De overheid wil dat fabrikanten het gebruik van zout, suiker en verzadigd vet verlagen.

Het RIVM stelde per stof drie grenswaarden op (laag, midden en hoog). Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft als doel dat in 2030 per productgroep de helft van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal tien procent tot de slechtste als het gaat om de hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet. Met de NAPV wil het ministerie van VWS de verbeteringen versnellen en verbreden.

Grenswaarden

Door de drie grenswaarden per voedingsstof kunnen fabrikanten hun producten stap voor stap verbeteren. De grenswaarden zijn bepaald op basis van de huidige hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet en opgesteld met de gegevens van producten die nu in de supermarkt te koop zijn. Het streven is om productverbetering ook uit te breiden naar alle bewerkte voedingsmiddelen in bijvoorbeeld restaurants. Daarnaast heeft de NAPV het voornemen om porties kleiner te maken en de samenstelling van kant-en-klaarmaaltijden te verbeteren. Het RIVM onderzoekt samen met het Voedingscentrum wat de mogelijkheden hiervoor zijn.  

Nationaal Preventieakkoord

De NAPV is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Daarin is afgesproken dat het makkelijker moet worden voor om te kiezen voor gezonde voeding, omdat een groot deel van de Nederlanders kampt met overgewicht.

Het RIVM stelde de nieuwe criteria op samen met het Voedingscentrum en de HAS Hogeschool, in opdracht van het ministerie van VWS. Het RIVM volgt de komende jaren de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen en kijkt of de doelen worden behaald.

Bron: RIVM

Thema's
Lees ook
Inspiratiesessie: ‘NAPV-criteria in de praktijk’

Inspiratiesessie: ‘NAPV-criteria in de praktijk’

Tijdens de inspiratiesessie ‘NAPV-criteria in de praktijk’ op 8 november, lieten het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de kennispartners zien welke stappen zij zetten om het systeem van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) te verfijnen. Aan bod kwamen onder andere verbeterde transparantie van data en het meewegen van...

Staatssecretaris onderzoekt wettelijk verbod op junkfoodreclame

Staatssecretaris onderzoekt wettelijk verbod op junkfoodreclame

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wil dat de industrie stappen zet met het beschermen van kinderen tegen junkfoodreclame. De leeftijdsgrens moet omhoog naar 18 jaar en de criteria voor wat wel en geen junkfood is, moeten strenger. Dat zegt hij tegen onderzoeksplatform Pointer in een reactie op nieuw onderzoek van voedselwaakhond...

RIVM: PFAS-gehalte moet omlaag

RIVM: PFAS-gehalte moet omlaag

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er te veel PFAS zit in drinkwater gemaakt van rivierwater. Uit metingen blijkt dat de helft van dit water een te hoog PFAS-gehalte heeft. Dit kan er voor zorgen dat mensen uiteindelijk te veel van deze stof binnen krijgen, aangezien PFAS ook in voedsel en in de lucht zit.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren