RIVM ziet daling van minerale oliën in voedsel

oil-jesse-bowser-unsplash

De hoeveelheid minerale oliën in voedsel is in de laatste decennia afgenomen. Dat beweert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport.

Door maatregelen en handhaving worden consumenten minder blootgesteld aan minerale oliën in voedsel, stelt het RIVM. Het instituut verwacht met de gehaltes die nu bekend zijn geen schadelijke gezondheidseffecten in Nederland. Het RIVM kwam tot die conclusie door een evaluatie van kennis en onderzoeken uit de afgelopen jaren, en bronnen van waaruit minerale oliën in voedsel terecht kunnen komen.

Minerale oliën bestaan uit twee groepen stoffen: verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (MOAH). MOAH uit onvoldoende gezuiverde oliën kunnen al bij een lage blootstelling kankerverwekkend zijn. Er zijn tal van manieren waarop de stoffen in voedsel terecht kunnen komen bij de productie, bereiding, distributie of opslag van producten. Minerale oliën kunnen bijvoorbeeld aanwezig zijn in gewasbeschermingsmiddelen, in inkten op verpakkingen, in smeerolie voor machines of zelfs in voedseladditieven.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
RIVM: PFAS-gehalte moet omlaag

RIVM: PFAS-gehalte moet omlaag

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er te veel PFAS zit in drinkwater gemaakt van rivierwater. Uit metingen blijkt dat de helft van dit water een te hoog PFAS-gehalte heeft. Dit kan er voor zorgen dat mensen uiteindelijk te veel van deze stof binnen krijgen, aangezien PFAS ook in voedsel en in de lucht zit.

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

Stapsgewijs verbeteren

Stapsgewijs verbeteren

Stap voor stap naar betere voedingswaarden. Fabrikanten van levensmiddelen kunnen aan de slag met het nieuwe RIVM-rapport 'Nieuwe criteria voor productverbetering. Zout-, verzadigd vet- en suikergehalten voor voedingsmiddelengroepen'.