RIVM ziet daling van minerale oliën in voedsel

oil-jesse-bowser-unsplash

De hoeveelheid minerale oliën in voedsel is in de laatste decennia afgenomen. Dat beweert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport.

Door maatregelen en handhaving worden consumenten minder blootgesteld aan minerale oliën in voedsel, stelt het RIVM. Het instituut verwacht met de gehaltes die nu bekend zijn geen schadelijke gezondheidseffecten in Nederland. Het RIVM kwam tot die conclusie door een evaluatie van kennis en onderzoeken uit de afgelopen jaren, en bronnen van waaruit minerale oliën in voedsel terecht kunnen komen.

Minerale oliën bestaan uit twee groepen stoffen: verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (MOAH). MOAH uit onvoldoende gezuiverde oliën kunnen al bij een lage blootstelling kankerverwekkend zijn. Er zijn tal van manieren waarop de stoffen in voedsel terecht kunnen komen bij de productie, bereiding, distributie of opslag van producten. Minerale oliën kunnen bijvoorbeeld aanwezig zijn in gewasbeschermingsmiddelen, in inkten op verpakkingen, in smeerolie voor machines of zelfs in voedseladditieven.

Lees ook
Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen minder vlees bij combinatie prijsverhoging en informatie over milieuschade

Consumenten kopen 36 procent minder vlees in de supermarkt als zowel de prijzen worden verhoogd en ze meer informatie krijgen over de milieuschade door vleesproductie. Dit moet wel in combinatie gebeuren, melden het RIVM en de Vrije Universiteit.

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

RIVM: Verlaten ouderlijk huis beïnvloedt vleesconsumptie jongvolwassen

Het RIVM publiceert een nieuw onderzoek naar de vleesconsumptie onder jongvolwassenen (18-35 jaar). Vooral het verlaten van het ouderlijk huis en samenwonen met huisgenoten heeft invloed op de vleesconsumptie.

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

RIVM start met Nationale Aanpak Productverbetering

Dit jaar start de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarmee het RIVM verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen wil versnellen. Het gaat hierbij om producten waar zout of suiker aan toegevoegd is of waarbij de hoeveelheid verzadigd vet te verlagen is. De overheid wil dat fabrikanten het gebruik van zout, suiker en verzadigd...