RIVM ziet daling van minerale oliën in voedsel

oil-jesse-bowser-unsplash

De hoeveelheid minerale oliën in voedsel is in de laatste decennia afgenomen. Dat beweert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport.

Door maatregelen en handhaving worden consumenten minder blootgesteld aan minerale oliën in voedsel, stelt het RIVM. Het instituut verwacht met de gehaltes die nu bekend zijn geen schadelijke gezondheidseffecten in Nederland. Het RIVM kwam tot die conclusie door een evaluatie van kennis en onderzoeken uit de afgelopen jaren, en bronnen van waaruit minerale oliën in voedsel terecht kunnen komen.

Minerale oliën bestaan uit twee groepen stoffen: verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (MOAH). MOAH uit onvoldoende gezuiverde oliën kunnen al bij een lage blootstelling kankerverwekkend zijn. Er zijn tal van manieren waarop de stoffen in voedsel terecht kunnen komen bij de productie, bereiding, distributie of opslag van producten. Minerale oliën kunnen bijvoorbeeld aanwezig zijn in gewasbeschermingsmiddelen, in inkten op verpakkingen, in smeerolie voor machines of zelfs in voedseladditieven.

Lees ook
RIVM: eet één keer per jaar vis uit de Westerschelde

RIVM: eet één keer per jaar vis uit de Westerschelde

Er zit te veel pfas in de Westerschelde. Uit onderzoek van het RIVM blijkt nu dat het niet verstandig is om vaker dan één keer per jaar vis uit de Westerschelde te eten. De vissen nemen zoveel van de schadelijke stof op dat bij consumptie van een kleine hoeveelheid de pfas-normen al worden overschreden.

Foodwatch haalt Knorr bouillonblokjes uit de schappen wegens giftige minerale olie

Foodwatch haalt Knorr bouillonblokjes uit de schappen wegens giftige minerale olie

Voedselwaakhond foodwatch heeft in verschillende Europese supermarkten de schappen van Knorr bouillonblokjes leeggehaald om consumenten te beschermen tegen gevaarlijke minerale oliën. Foodwatch beschuldigt fabrikant Unilever ervan de producten te blijven verkopen ondanks dat laboratoriumtests een verontreiniging met zogenaamde aromatische minerale oliën...

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

Minder zout, vet en suiker in bewerkte producten

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM elke twee jaar, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), verricht.