De hoeveelheid minerale oliën in voedsel is in de laatste decennia afgenomen. Dat beweert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport.

Door maatregelen en handhaving worden consumenten minder blootgesteld aan minerale oliën in voedsel, stelt het RIVM. Het instituut verwacht met de gehaltes die nu bekend zijn geen schadelijke gezondheidseffecten in Nederland. Het RIVM kwam tot die conclusie door een evaluatie van kennis en onderzoeken uit de afgelopen jaren, en bronnen van waaruit minerale oliën in voedsel terecht kunnen komen.

Minerale oliën bestaan uit twee groepen stoffen: verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (MOAH). MOAH uit onvoldoende gezuiverde oliën kunnen al bij een lage blootstelling kankerverwekkend zijn. Er zijn tal van manieren waarop de stoffen in voedsel terecht kunnen komen bij de productie, bereiding, distributie of opslag van producten. Minerale oliën kunnen bijvoorbeeld aanwezig zijn in gewasbeschermingsmiddelen, in inkten op verpakkingen, in smeerolie voor machines of zelfs in voedseladditieven.

Altijd op de hoogte blijven?