Rob Bakker lector Voedselproductie in Circulaire Economie bij HAS

Sinds 1 september is Rob Bakker lector van Voedselproductie in een Circulaire Economie bij HAS Hogeschool, een van de drie lectoraten die door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gefinancierd worden, om de transitie naar kringlooplandbouw te versnellen.

Voedselproductie in een Circulaire Economie is een uitbreiding van het lectoraat Duurzaam Produceren in de Agrifoodsector. In 2019 startte Duurzaam Produceren in de Agrifoodsector met de benoeming van Elies Lemkes-Straver als lector. Na twee jaar stopte zij, maar het praktijkonderzoek ging door. Met de benoeming van Rob Bakker zet HAS Hogeschool een nieuwe stap in het ontwikkelen van kennis op het gebied van het verduurzamen van de agrofoodketen, en het sluiten van kringlopen in de landbouw. Rob bakker is sinds 2015 werkzaam bij HAS Hogeschool en was als docent onderzoeker al actief in het Centre for Biobased Economy en het lectoraat Duurzaam Produceren in de Agrifoodsector.

Onderzoekslijnen

Het doel van dit lectoraat is om bedrijven in de agrofoodsector in staat te stellen te produceren met een minimale belasting van het milieu en hierbij zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen. Het lectoraatsprogramma kent als belangrijkste onderzoekslijnen: tot waarde brengen van circulariteit, het sluiten van kringlopen en verduurzaming van productieprocessen.

Tevens zorgt het voor doorstroming van kennis in het hoger onderwijs door actieve bijdragen aan de ontwikkeling van hogeschool-brede minors. Een voorbeeld hiervan is de minor Innovating Agricultural Production Systems die recent opgestart is, en een nog te ontwikkelen minor rond Circulaire Voedselproductie.

Experimenteerruimtes

Het lectoraat richt zich vooral op actuele duurzaamheidsvraagstukken die opgepakt worden in experimenteerruimtes in Zuid-Holland die door het ministerie van LNV aangewezen zijn. Daarvoor werkt het lectoraat samen met andere kennisinstellingen, bedrijven en overheden. Denk aan Agro Proeftuin de Peel, Foodtech Brainport en het centrum Delta Agrifood Business. 

Het lectoraat wordt mede gefinancierd vanuit de subsidieregeling Lectoren Kringlooplandbouw van het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en het ministerie van LNV. 

Lees ook
Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar de Verenigde Staten. Vandaag, 11 oktober 2021, start de bouw van vier boerderijen in de Indiana. De Kipster eieren en vlees liggen voor Kerst 2022 in de schappen van de Amerikaanse supermarktketen Kroger.

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Het Nederlandse familiebedrijf Nijssen company zet zich in tegen voedselverspilling. Het bedrijf maakt van reststromen levensmiddelenindustrie, horeca en retail voer voor varkens en kippen, ‘Food-for-Feed-for-Food’. Ook is het bedrijf stakeholder van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Kipster brengt circulair voer voor hobbykippen op de markt. Nijsen Company maakt het uit de resstromen uit de voedselindustrie, zoals gebroken crackers, haverdoppen en overschotten uit bakkerijen. "Wat de consument niet bereikt en waar niets mis mee is, zit in dit voer", aldus Kipster.