Robert van Gorcom in bestuur Efsa

19 juni 2014

PARMA - Robert van Gorcom, directeur van Rikilt Wageningen UR is benoemd als lid van de Management Board van de European Food Safety Authority (Efsa). Hij is de enige Nederlander in de Board.

Dat bericht De Molenaar. Van Gorcom (1956) is in Wageningen opgeleid als moleculair wetenschapper en gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na een carrière van 20 jaar bij TNO in de moleculaire microbiologie werkt hij sinds 2000 bij Wageningen UR. Eerst als manager van het tuinbouw praktijkonderzoek en sinds 2002 bij het voedselveiligheidsinstituut Rikilt Wageningen UR. Sinds 2010 is hij algemeen directeur van het Rikilt.

Management Board

De Management Board van de Efsa bestaat uit 15 leden die allemaal veel kennis van en ervaring hebben met de voedselketen. Zij worden benoemd door de raad van Europese Ministers van Landbouw die hierover advies heeft gevraagd aan de Europees Parlement. De benoemde leden zijn onafhankelijk en vertegenwoordigen geen overheid, organisatie of sector. Zij werken in het belang van de consument. De board speelt een belangrijke rol in het Efsa-beleid en waarborgt de onafhankelijke rol van de organisatie. Ook de Europese Commissie is vertegenwoordigd in de board.

Het Management Board heeft geen invloed op het wetenschappelijk advies van de Efsa. Dat is de verantwoordelijkheid van de Efsa’s Scientific Panels en het Scientific Committee.

Lees ook:

Bernhard Url wordt nieuwe EFSA-directeur (19 mei 2014)

EFSA-opinie: aspartaam is veilig (11 december 2013)

Van Gorcom nieuwe directeur Rikilt (11 november 2009)

Altijd op de hoogte blijven?