Robot decoreert ‘onregelmatige’ taart

16 december 2014

Een robot met camera brengt slagroom of andere decoraties op taart aan, waarbij rekening wordt gehouden met elke oneffenheid. Het resultaat is een gelijkmatige toplaag in een vooraf opgegeven tijd. Dat meldt vakblad EVMI.

Handmatige taartdecoratie kost veel tijd, handigheid en ervaring. Ook is het eindresultaat vaak wisselend, juist omdat het oppervlak van de taart lang niet altijd egaal vlak is. Ervaren medewerkers vullen intuïtief de onregelmatigheden op, maar standaardisering bespaart tijd en dus geld, is te lezen in het decembernummer van EVMI.

Scannen, berekenen, aanbrengen

Quasar Automation gebruikt een Mitsubishi Electric robot van de F-serie die handmatige taartdecoratie kan vervangen. Eerst wordt de oppervlakte van de taart (met alle onregelmatigheden) gescand en daarna berekent de robot automatisch hoe het best een toplaag kan worden aangebracht, zodat het resultaat gelijkmatig is.

Productie vooraf te plannen

Het geautomatiseerde systeem produceert niet alleen een constante kwaliteit van het product maar doet dit ook in een vooraf bekende, voorspelbare tijd, zodat de productie nauwkeurig kan worden gepland. Ideaal dus voor de drukke feestdagen.

De robot met camera kan aan vloer, wand of plafond worden gemonteerd en wordt in een afgesloten cel geplaatst, zodat wordt voldaan aan IP67.

Behalve voor het decoreren van banket is de robot met camera ook te gebruiken voor het automatiseren van andere manuele processen, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van lijmlagen voor verpakkingen of het coaten van amorfe objecten.

Bekijk de werking op YouTube

Lees het hele verhaal in het decembernummer van EVMI.  Deze verschijnt op 16 december.

  • Bekijk het E-paper (voor abonnees is het hele magazine digitaal beschikbaar, voor niet-abonnees slechts enkele pagina’s)
  • Neem een abonnement

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?