Robots: 'Snelheid omhoog, prijs omlaag'

9 april 2014

DEN BOSCH - Abar Automation toonde op de Empack de Fanuc robot M-1iA die kleuren detecteert en op kleur kan picken. Het is de kleinste deltarobot van Fanuc. “Bij robots is de trend dat de snelheid omhoog gaat en de prijs omlaag”, zegt sales director Brian Hill van Abar Automation.

Het bedrijf heeft bij Marfrig-fabrieken de Abar LR-80TCR laadrobotcel geplaatst (foto onder), speciaal voor gesneden rundvlees en kant-en-klaarmaaltijden.

evmi-Abar-LR-80TCR-3“Dit robotsysteem is met name geschikt voor voedingsmiddelenfabrikanten en -verpakkers met veel verschillende afnemers, zodat snel omgeschakeld kan worden", legt Hill uit.

Horizontaal en verticaal

"Voor sommige van die afnemers kan dan verticaal verpakt worden in kartonnen dozen terwijl voor andere juist horizontaal wordt geladen in plastic herbruikbare kratten."

Hill: "Conventionele machines kunnen bijvoorbeeld alleen dozen laden. Marfrig wilde juist flexibel zijn en in de toekomst ook in kunnen spelen op vragen van afnemers naar andersoortige verpakkingen.”

Flexibel en compact

Een ander robotsysteem, de Abar DL-70, is geïnstalleerd bij een Duitse AGF-leverancier voor het flexibel kunnen beladen van bijvoorbeeld verschillende hoeveelheden aardappelen of uien in rolcontainers, kratten en dozen voor de retail. “Dit systeem is behalve flexibel ook compact en kan per minuut meer dan 100 zakken van een kilo, of 75 zakken van 2,5 kilo aan.”

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?