‘Rood vlees van belang omdat groenten te weinig voedingsstoffen bevatten’

Rood vlees_pxhere

Een daling van de nutritionele waarde van plantaardig voedsel en vis, is een goede reden om rood vlees (rund, varken, schaap, geit, paard) te blijven eten voor je gezondheid. Dat beweert professor Alice Stanton (cardiovasculaire farmacologie) van het Ierse Royal College of Surgeons.

Ze zal voorafgaand aan een toespraak op de Oxford Farming Conference op dinsdag 7 januari ministers, boeren en milieuactivisten vertellen dat wezenlijke voedingsstoffen in een aantal groenten, fruit en granen de afgelopen 50 jaar met wel 50 procent zijn gedaald. Dat zou komen omdat boeren proberen te voldoen aan de vraag naar goedkoop voedsel.

"Plantaardig voedsel is de afgelopen 50 jaar tot 50 procent minder vitaminen en belangrijke elektrolyten gaan bevatten vanwege selectie op variëteiten die een hoge opbrengst opleveren en er mooi en eenvormig uitzien zodat ze er in de winkel goed bijliggen. Ze zijn helaas niet geselecteerd op hun gehalte aan voedingsstoffen, zegt ze in The Guardian. Wekelijks twee tot vier keer een stukje rood vlees zou helpen tekorten te voorkomen en beschermen tegen hartaanvallen, beroertes en kanker. Voor kleine kinderen (tot 4 jaar) vindt ze rood vlees een verplicht onderdeel van hun menu. Stanton maakt duidelijk dat ze niets tegen veganisme heeft, maar ook niet wil zwijgen over voedingskundige gevolgen daarvan.

Foodlog

Thema's
Lees ook
Goede voedselveiligheid en dierenwelzijn in Nederlandse slachthuizen

Goede voedselveiligheid en dierenwelzijn in Nederlandse slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze week de naleefmonitor gepubliceerd voor de eerste helft van 2018. Hierin staat beschreven dat de 23 grote Nederlandse roodvleesslachthuizen zich goed houden aan de regels voor voedselveiligheid en dierenwelzijn. De roodvleesslachthuizen slachten en verwerken dieren en vlees van varkens,...

Nederlandse vleesconsumptie licht gestegen

Nederlandse vleesconsumptie licht gestegen

Tegen de algemene verwachtingen in zijn we in Nederland in 2016 niet minder, maar zelfs iets meer vlees gaan eten. Wakker Dier toont zich bezorgd en wijst met name op de gezondheidsconsequenties van een te hoge vleesconsumptie. Door Dick Veerman - Foodlog De dalende trend in de Nederlandse vleesconsumptie waarvan inmiddels algemeen wordt uitgegaan,...

NVWA: Naleving slachthuizen hoog, maar hygiëne karkassen moet beter

NVWA: Naleving slachthuizen hoog, maar hygiëne karkassen moet beter

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit monitort voortdurend de hygiëne en dierenwelzijn in slachthuizen. Onlangs maakte de NVWA de resultaten van de controles van de eerste helft van 2017 bekend. Het blijkt dat roodvleesslachthuizen de wet- en regelgeving over het algemeen goed naleven. Bij roodvlees gaat het om vlees van runderen, paarden, varkens,...