‘Rood vlees van belang omdat groenten te weinig voedingsstoffen bevatten’

7 januari 2020 Foodlog

Een daling van de nutritionele waarde van plantaardig voedsel en vis, is een goede reden om rood vlees (rund, varken, schaap, geit, paard) te blijven eten voor je gezondheid. Dat beweert professor Alice Stanton (cardiovasculaire farmacologie) van het Ierse Royal College of Surgeons.

Ze zal voorafgaand aan een toespraak op de Oxford Farming Conference op dinsdag 7 januari ministers, boeren en milieuactivisten vertellen dat wezenlijke voedingsstoffen in een aantal groenten, fruit en granen de afgelopen 50 jaar met wel 50 procent zijn gedaald. Dat zou komen omdat boeren proberen te voldoen aan de vraag naar goedkoop voedsel.

"Plantaardig voedsel is de afgelopen 50 jaar tot 50 procent minder vitaminen en belangrijke elektrolyten gaan bevatten vanwege selectie op variëteiten die een hoge opbrengst opleveren en er mooi en eenvormig uitzien zodat ze er in de winkel goed bijliggen. Ze zijn helaas niet geselecteerd op hun gehalte aan voedingsstoffen, zegt ze in The Guardian. Wekelijks twee tot vier keer een stukje rood vlees zou helpen tekorten te voorkomen en beschermen tegen hartaanvallen, beroertes en kanker. Voor kleine kinderen (tot 4 jaar) vindt ze rood vlees een verplicht onderdeel van hun menu. Stanton maakt duidelijk dat ze niets tegen veganisme heeft, maar ook niet wil zwijgen over voedingskundige gevolgen daarvan.

Foodlog

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?