Ruim driekwart van de Nederlanders gelooft dat suiker verslavend is

suikerklontjes

Nederland behoort tot de top 10 landen als het gaat om suikerconsumptie. 77 procent van de consumenten gelooft dat suiker (in meer of mindere mate) verslavend is. Toch is de consument niet erg kritisch met suiker bezig wanneer zij boodschappen doen. Dit blijk uit onderzoek van GfK onder 6.000 Nederlanders.

Suikerconsumptie

De norm voor suikerconsumptie is 50 gram per dag. De gemiddelde Nederlander krijgt meer dan het dubbele, ongeveer 102,4 gram binnen. De consumenten hebben hier steeds meer aandacht voor. Toch geeft slechts de helft aan regelmatig of altijd op suiker te letten bij het kopen van voedingsmiddelen en dranken.

Verschillen per productcategorie

De voornaamste zorgen rondom suiker zijn calorie-inname en overgewicht. Hoe mensen naar suiker kijken verschilt per productcategorie. Bij frisdrank is de consument relatief bewust bezig met suiker en zoetstoffen. Bij ‘zoetigheid’ zoals chocolade candybars, koekjes en ijs let tweederde van de kopers nooit op suiker. Ze accepteren gewoon dat het er in zit. Tandbederf is de grootste zorg bij de categorie snoep.

Minderen van suiker

De meeste consumenten verminderen de suikerconsumptie door minder vaak producten met grote hoeveelheden suiker te kopen. Als de consument wel kiest voor een zoet product met suiker, dan lijkt de hoeveelheid suiker geen issue te zijn. Consumenten zijn niet enthousiast over kunstmatige zoetstoffen als alternatief voor suiker. De helft van de shoppers denkt zelfs dat kunstmatige zoetstoffen slecht voor je zijn.

Bijna een derde van de Nederlandse shoppers wil in de toekomst meer op suiker letten. Maar 60 procent weet niet meer wat ze moeten geloven over suiker en vindt de informatie over suiker in producten vaak onduidelijk.

Lees ook:

       
Lees ook
95 procent van huishoudens koopt biologisch

95 procent van huishoudens koopt biologisch

In 2019 kocht 95,1 procent van de huishoudens biologische producten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is uitgevoerd door Gfk in opdracht van Bionext. De meerderheid (89 procent) koopt deze producten gewoon in de supermarkt.

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...