Ruim driekwart van de Nederlanders gelooft dat suiker verslavend is
Nederland behoort tot de top 10 landen als het gaat om suikerconsumptie. 77 procent van de consumenten gelooft dat suiker (in meer of mindere mate) verslavend is. Toch is de consument niet erg kritisch met suiker bezig wanneer zij boodschappen doen. Dit blijk uit onderzoek van GfK onder 6.000 Nederlanders.
Suikerconsumptie
De norm voor suikerconsumptie is 50 gram per dag. De gemiddelde Nederlander krijgt meer dan het dubbele, ongeveer 102,4 gram binnen. De consumenten hebben hier steeds meer aandacht voor. Toch geeft slechts de helft aan regelmatig of altijd op suiker te letten bij het kopen van voedingsmiddelen en dranken.
Verschillen per productcategorie
De voornaamste zorgen rondom suiker zijn calorie-inname en overgewicht. Hoe mensen naar suiker kijken verschilt per productcategorie. Bij frisdrank is de consument relatief bewust bezig met suiker en zoetstoffen. Bij ‘zoetigheid’ zoals chocolade candybars, koekjes en ijs let tweederde van de kopers nooit op suiker. Ze accepteren gewoon dat het er in zit. Tandbederf is de grootste zorg bij de categorie snoep.
Minderen van suiker
De meeste consumenten verminderen de suikerconsumptie door minder vaak producten met grote hoeveelheden suiker te kopen. Als de consument wel kiest voor een zoet product met suiker, dan lijkt de hoeveelheid suiker geen issue te zijn. Consumenten zijn niet enthousiast over kunstmatige zoetstoffen als alternatief voor suiker. De helft van de shoppers denkt zelfs dat kunstmatige zoetstoffen slecht voor je zijn.
Bijna een derde van de Nederlandse shoppers wil in de toekomst meer op suiker letten. Maar 60 procent weet niet meer wat ze moeten geloven over suiker en vindt de informatie over suiker in producten vaak onduidelijk.
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Consumenten kopen meer biologische producten
Afgelopen jaar kozen consumenten vaker voor biologisch. Volgens een analyse van GfK gaven consumenten in 2022 36 procent meer uit aan biologische producten. GfK presenteerde het onderzoek afgelopen week tijdens de Biobeurs.
Verkoop vlees- en zuivelvervangers vlakt af, maar ABN AMRO verwacht verdubbeling in 2030
De afgelopen jaren groeide de verkoop van vlees- en zuivelvervangers explosief, maar deze lijkt nu af te vlakken. Desondanks verwacht ABN AMRO de komende acht jaar een verdubbeling van de verkoop van plantaardige alternatieven.
Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie
Inflatie beïnvloedt het koopgedrag van veel consumenten, ook bij onze oosterburen. 31 procent van de Duitsers kan zich hun gebruikelijke vleesconsumptie niet meer veroorloven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vion voor de Vion Consumer Monitor.