Ruimte voor CRISPR-Cas?

dna-1388692_1920

Vorige week liet minister Schouten van Landbouw in een interview met de Volkskrant los dat zij wel ruimte zou willen voor experimenten met CRISPR-Cas. Maar is er kans dat die ruimte er komt?

Minister Schouten zei eigenlijk niets nieuws toen zij toegaf wel ruimte te willen voor experimenten met de genetische veredelingstechniek CRISPR-Cas, waarmee kwetsbaarheden uit het DNA van planten worden geknipt. In het regeerakkoord stond namelijk al dat dat Nederland zich gaat inzetten voor toelating en toepassing van dit soort nieuwe veredelingstechnieken. Een positieve boodschap voor telers en wetenschappers, die een achterstand ten opzichte van regio’s met minder strenge wetten vrezen. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit reageerden desgevraagd natuurlijk positief op het sentiment van Schouten. Maar het is de vraag of de woorden van het kabinet meer zijn dan een hart onder de riem.

Geen speelruimte voor CRISPR-Cas

Zo zegt ook jurist Kai Purnhagen van de Wageningen Universiteit dat de uitspraak van het Europese Hof van Justitie geen ruimte biedt voor experimenten met genetische veredeling. Daar werd afgelopen zomer besloten dat CRISPR-Cas onder de strenge gmo-regels valt. Dat maakt nieuwe toepassingen van de techniek in Europa vrijwel onmogelijk. Voordat onderzoekers ermee aan de slag kunnen moet de wet worden versoepeld, een lang en ingewikkeld proces. Intussen zou Nederland het Europese Hof kunnen vragen om een uitzondering te maken voor wetenschappelijk onderzoek. Maar dat brengt toepassing van de veredelde gewassen niet dichterbij.

Weinig actie

Nederland is niet de enige lidstaat die positief staat tegenover CRISPR-Cas. Ook de Duitse minister van landbouw Julia Klöckner wil de discussie aangaan. Toch heeft Schouten het onderwerp in Europa nog niet aangekaart, ondanks de beloften die in het regeerakkoord staan. Bedrijven die zich bezig houden met onderzoek op dit gebied zullen een aanpassing van de wet dan ook niet afwachten. Partijen als HZPC overwegen inmiddels een deel van hun genetische onderzoek naar landen als Amerika te verhuizen.

Lees ook
WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

WUR onderzoekt duurzame eiwitten van tomatenblad, schimmels en insecten

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken hoe we eiwitten kunnen produceren op een duurzame en circulaire manier, waarbij idealiter geen concurrentie is tussen voedsel voor mensen en dieren. Daarvoor werkt WUR aan projecten om eiwit te produceren uit tomatenbladen, schimmels en insecten.

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...

Onderzoekers WUR geven verbeterpunten voor recycling van drankenkartons

Onderzoekers WUR geven verbeterpunten voor recycling van drankenkartons

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben onderzoekers van Wageningen University & Research het recyclingpercentage van drankenkartons in Nederland berekend. Dit percentage komt uit op 31% in 2020. De onderzoekers gaven ook inzicht in verbeterpunten, die het recyclingpercentage in het meest gunstige scenario kunnen verhogen...