Rundveehouder werkt samen met Mosa Meat

Schotse Hooglander_pixabay

Foto: Eveline de Bruin/Pixabay

De Brabantse rundveehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode werkt samen met Mosa Meat. De kweekvleesproducent gebruikt de cellen van Moonens rundvee voor de productie van kweekvlees. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Het bedrijf van Leon Moonen heet Crole Natuurrund. Hij houdt robuuste runderrassen als hooglanders en Limousinkoeien die grazen in natuurgebieden. Moonen heeft veel belangstelling voor kweekvlees. Hij ziet het niet als een bedreiging. Ook voor kweekvlees zijn dieren en plantaardige eiwitten nodig, en dus ook boeren.

Mosa Meat

Mosa Meat is sinds 2013 actief. Toen bracht professor Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, de eerste in een laboratorium gekweekte hamburger. Sindsdien is Mosa Meat bezig om de kwaliteit van het kweekvlees te verbeteren. De afgelopen jaren haalde het bedrijf veel investeringen op voor de opschaling van de productie.

Kweekvlees

Boeren moeten hierbij een wezenlijke rol krijgen in het productieproces van Mosa Meat. Zij leveren de cellen waarvan het kweekvlees wordt gemaakt. Een gram weefsel is goed voor 10.000 kilo vlees. Crole Natuurrund krijgt dan twee lijnen. Een met vlees van dode koeien, en een met het vlees van levende.

Beeldvorming

Moonen denkt dat het goed is voor de beeldvorming van kweekvlees. “Dan kun je laten zien dat het geen sciencefiction- of laboratoriumvlees is, maar vlees van echte koeien”, zegt hij in het Eindhovens Dagblad. “Ik kan met klanten ook nog even in de huifkar naar de runderen in het Vresselse bos om te laten zien: dit stukje vlees is afkomstig van die koe. Juist die connectie is belangrijk. Het is een heel ander beeld dan waar kweekvlees nu vaak nog mee wordt geassocieerd: dat van tientallen reactoren van acht meter hoog op een rijtje.”

Goedkeuring

Kweekvlees mag nog niet verkocht worden in Europa. Europa moet deze verkoop nog goedkeuren. Singapore was het eerste land ter wereld dat kweekvlees toestond. December 2020 bracht de Amerikaanse start-up Eat Just daar chicken bites op de markt die deels zijn gemaakt van gekweekt kippenvlees.

Bron: Eindhovens Dagblad

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Zwitserse retailer investeert in Israëlisch kweekvleesbedrijf

Zwitserse retailer investeert in Israëlisch kweekvleesbedrijf

Migros Group, het grootste retailbedrijf van Zwitserland gaat investeren in de Israëlische kweekvleesproducent SuperMeat. Met deze samenwerking willen de bedrijven de productie en distributie van kweekvlees op commerciële schaal versnellen. Onderdeel van de overeenkomst is een investering van Migros in SuperMeat.

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.

Boeren protesteren tegen stikstofplannen kabinet

Boeren protesteren tegen stikstofplannen kabinet

Het zal niemand zijn ontgaan. De boeren zijn het niet eens met de stikstofplannen van het kabinet. Vorige week vond een grote demonstratie in Stroe plaats en ook deze week zijn er protesten. De gezamenlijke boerenorganisaties* stuurden het onderstaande persbericht.