Rundveehouder werkt samen met Mosa Meat

Schotse Hooglander_pixabay

Foto: Eveline de Bruin/Pixabay

De Brabantse rundveehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode werkt samen met Mosa Meat. De kweekvleesproducent gebruikt de cellen van Moonens rundvee voor de productie van kweekvlees. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Het bedrijf van Leon Moonen heet Crole Natuurrund. Hij houdt robuuste runderrassen als hooglanders en Limousinkoeien die grazen in natuurgebieden. Moonen heeft veel belangstelling voor kweekvlees. Hij ziet het niet als een bedreiging. Ook voor kweekvlees zijn dieren en plantaardige eiwitten nodig, en dus ook boeren.

Mosa Meat

Mosa Meat is sinds 2013 actief. Toen bracht professor Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, de eerste in een laboratorium gekweekte hamburger. Sindsdien is Mosa Meat bezig om de kwaliteit van het kweekvlees te verbeteren. De afgelopen jaren haalde het bedrijf veel investeringen op voor de opschaling van de productie.

Kweekvlees

Boeren moeten hierbij een wezenlijke rol krijgen in het productieproces van Mosa Meat. Zij leveren de cellen waarvan het kweekvlees wordt gemaakt. Een gram weefsel is goed voor 10.000 kilo vlees. Crole Natuurrund krijgt dan twee lijnen. Een met vlees van dode koeien, en een met het vlees van levende.

Beeldvorming

Moonen denkt dat het goed is voor de beeldvorming van kweekvlees. “Dan kun je laten zien dat het geen sciencefiction- of laboratoriumvlees is, maar vlees van echte koeien”, zegt hij in het Eindhovens Dagblad. “Ik kan met klanten ook nog even in de huifkar naar de runderen in het Vresselse bos om te laten zien: dit stukje vlees is afkomstig van die koe. Juist die connectie is belangrijk. Het is een heel ander beeld dan waar kweekvlees nu vaak nog mee wordt geassocieerd: dat van tientallen reactoren van acht meter hoog op een rijtje.”

Goedkeuring

Kweekvlees mag nog niet verkocht worden in Europa. Europa moet deze verkoop nog goedkeuren. Singapore was het eerste land ter wereld dat kweekvlees toestond. December 2020 bracht de Amerikaanse start-up Eat Just daar chicken bites op de markt die deels zijn gemaakt van gekweekt kippenvlees.

Bron: Eindhovens Dagblad

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief
Lees ook
Meer ruimte voor proeven kweekvlees in Nederland

Meer ruimte voor proeven kweekvlees in Nederland

Mosa Meat mag proeverijen voor kweekvlees gaan organiseren. Een nieuwe wet die het parlement onlangs aannam maakt dit mogelijk.

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Met een nieuwe detectiemethode in een onderzoeksproject heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) medicijnresten in rundvlees aangetroffen. Het gaat volgens NVWA om beperkte overschrijdingen die een minimaal risico voor de volksgezondheid kunnen geven. Het vlees is daarom uit de markt gehaald.

Aleph Farms breidt productlijn uit

Aleph Farms breidt productlijn uit

Aleph Farms, producent van gekweekt rundvlees, kondigt aan de productlijn uit te breiden met cel gekweekte collageenproductie. Het past binnen de strategie van het Israëlische bedrijf om een alternatief voor dieren in de intensieve veehouderij te ontwikkelen.