Rundveehouder werkt samen met Mosa Meat

21 februari 2022 Redactie Vleesmagazine
Foto: Eveline de Bruin/Pixabay

De Brabantse rundveehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode werkt samen met Mosa Meat. De kweekvleesproducent gebruikt de cellen van Moonens rundvee voor de productie van kweekvlees. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Het bedrijf van Leon Moonen heet Crole Natuurrund. Hij houdt robuuste runderrassen als hooglanders en Limousinkoeien die grazen in natuurgebieden. Moonen heeft veel belangstelling voor kweekvlees. Hij ziet het niet als een bedreiging. Ook voor kweekvlees zijn dieren en plantaardige eiwitten nodig, en dus ook boeren.

Mosa Meat

Mosa Meat is sinds 2013 actief. Toen bracht professor Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit van Maastricht, de eerste in een laboratorium gekweekte hamburger. Sindsdien is Mosa Meat bezig om de kwaliteit van het kweekvlees te verbeteren. De afgelopen jaren haalde het bedrijf veel investeringen op voor de opschaling van de productie.

Kweekvlees

Boeren moeten hierbij een wezenlijke rol krijgen in het productieproces van Mosa Meat. Zij leveren de cellen waarvan het kweekvlees wordt gemaakt. Een gram weefsel is goed voor 10.000 kilo vlees. Crole Natuurrund krijgt dan twee lijnen. Een met vlees van dode koeien, en een met het vlees van levende.

Beeldvorming

Moonen denkt dat het goed is voor de beeldvorming van kweekvlees. “Dan kun je laten zien dat het geen sciencefiction- of laboratoriumvlees is, maar vlees van echte koeien”, zegt hij in het Eindhovens Dagblad. “Ik kan met klanten ook nog even in de huifkar naar de runderen in het Vresselse bos om te laten zien: dit stukje vlees is afkomstig van die koe. Juist die connectie is belangrijk. Het is een heel ander beeld dan waar kweekvlees nu vaak nog mee wordt geassocieerd: dat van tientallen reactoren van acht meter hoog op een rijtje.”

Goedkeuring

Kweekvlees mag nog niet verkocht worden in Europa. Europa moet deze verkoop nog goedkeuren. Singapore was het eerste land ter wereld dat kweekvlees toestond. December 2020 bracht de Amerikaanse start-up Eat Just daar chicken bites op de markt die deels zijn gemaakt van gekweekt kippenvlees.

Bron: Eindhovens Dagblad

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief
Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?