SABMiller zet Grolsch in de verkoop

1 december 2015

SABMiller heeft Grolsch wereldwijd in de etalage gezet. Ook Italiaans biermerk Peroni zou te koop staan. Dit om de fusie van SABMiller met AB Inbev mogelijk te maken. Belangrijkste gegadigden voor de merken zouden Heineken, het Amerikaanse Molson Coors en het Ierse C&C zijn.

Dat meldt de Britse krant The Sunday Times. De onderhandelingen over een mogelijke verkoop van Grolsch en Peroni zouden zich volgens de krant nog in een pril stadium bevinden.

Oorspronkelijk meldde The Telegraph dat voor een fusie alleen Grolsch en Peroni in het Verenigd Koninkrijk verkocht zouden worden. Nu zou het dus gaan om de merken wereldwijd.

100 miljard euro

AB Inbev heeft vorige maand een formeel overnamebod op SABMiller uitgebracht van 100 miljard euro.

De twee brouwers kondigden toen al aan dat SABMiller zijn belang in de Amerikaanse joint venture MillerCoors verkoopt aan Molson Coors. Dit om mogelijke bezwaren vanuit mededingingsautoriteiten over mogelijke machtsconcentraties in diverse markten voor te zijn.

De toezichthouders eisten echter, volgens The Telegraph, dat de twee meer van de hand doen. Ze zouden in totaal zo’n 6,5 miljard euro aan eigen merken moeten verkopen.

Heineken?

Nu Grolsch en Peroni te koop zouden staan, ontstaan speculaties over mogelijke kopers. Heineken lijkt geen serieuze gegadigde omdat dat merk in Nederland met 35 procent al marktleider is. Met Grolsch erbij zou het concern 48 procent van de Nederlandse markt in handen krijgen. Ook in Groot-Brittannië is Heineken met 26 procent al marktleider. Dat meldt De Gelderlander.

Ingewijden melden dat AB InBev forse financiële risico's neemt met de voorgenomen overname van SABMiller. Zo zou driekwart van het overnamebedrag via leningen bijeen gebracht moeten worden.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?