'Salmonella bij Foppen was geen incident'

foppen315

De Salmonella-besmetting bij Foppen in 2012 stond niet op zichzelf. In 2010 is ook al de Listeria-bacterie aangetroffen op zalm. Verder werden in 2010, 2011 en 2012 hygiëneregels overtreden.Het visbedrijf werd hiervoor bestraft met 4 boetes van elk 1050 euro. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.

'Niet uit handel gehaald en niet gemeld'

Voor de listeria-bacterie in 2010 kreeg het bedrijf  een boete van 2100 euro. Foppen had de producten toen niet uit de handel gehaald en de besmetting bovendien niet gemeld bij de NVWA, terwijl dat wettelijk wel verplicht is. Omdat het bedrijf dit toen niet gedaan heeft, wil letseladvocaat Yme Drost een nieuwe aangifte tegen het bedrijf doen.

In 2012 stierven in ieder geval 4 mensen na een salmonella-uitbraak en werden zo’n 1000 mensen ziek. Drost wilde toen al een zaak aanspannen maar zag daar van af toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid vaststelde dat het ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’ was.

'Vogeluitwerpselen, te hoge temperatuur'

Nu blijkt dat controleurs van de NVWA eerder onder meer vogeluitwerpselen aangetroffen hebben in een ruimte waar zalm werd verpakt. Ook is vastgesteld dat zalm en paling met een temperatuur van 17 graden werden verkocht, terwijl dat maximaal 7 graden mag zijn. Hiervoor is een boete van 2475 euro opgelegd.

Drost en ook microbioloog Rijkelt Beumer van de Wageningen Universiteit zijn volgens Omroep Gelderland verbijsterd over de lage boetes en de eerdere overtredingen van Foppen. Beumer vindt dat de boetes 'minstens met een factor 10' moeten worden verhoogd. Hij noemt de handelwijze van Foppen 'verwijtbaar'.

Lees ook:

‘Salmonella-zalm Foppen: nu 8 doden’ (2 oktober 2013)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

 
Lees ook
Listeriadetectie met een druk op de knop

Listeriadetectie met een druk op de knop

Het Zwitserse bedrijf Nemis Technologies heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor de detectie van onder meer Salmonella en Listeria monocytogenes. Deze technologie werkt op basis van chemoluminescentie, waarbij een luminescentiemolecuul gekoppeld wordt aan een detectiemolecuul. We hebben verschillende moleculen ontwikkeld om verschillende activiteiten...

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

‘Vleeswarenfabriek Offerman verzweeg tegen zijn eigen schoonmaakbedrijf dat de verouderde fabriek in Aalsmeer extra moest worden schoongemaakt,’ ontdekte De Telegraaf na onderzoek naar de schoonmaakpraktijken in die fabriek.

Bacteriofagen toegestaan bij bestrijding listeria

Bacteriofagen toegestaan bij bestrijding listeria

Het Europese Hof heeft besloten dat levensmiddelenproducenten bacteriofagen mogen blijven gebruiken ter bestrijding van de listeriabacterie. Het Wageningse bedrijf Micreos Food Safety, een leverancier van fagen, startte een proces bij het Europese Hof vanwege het gebrek aan officiële regelgeving omtrent de techniek.