'Salmonella bij Foppen was geen incident'

De Salmonella-besmetting bij Foppen in 2012 stond niet op zichzelf. In 2010 is ook al de Listeria-bacterie aangetroffen op zalm. Verder werden in 2010, 2011 en 2012 hygiëneregels overtreden.Het visbedrijf werd hiervoor bestraft met 4 boetes van elk 1050 euro. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.

'Niet uit handel gehaald en niet gemeld'

Voor de listeria-bacterie in 2010 kreeg het bedrijf  een boete van 2100 euro. Foppen had de producten toen niet uit de handel gehaald en de besmetting bovendien niet gemeld bij de NVWA, terwijl dat wettelijk wel verplicht is. Omdat het bedrijf dit toen niet gedaan heeft, wil letseladvocaat Yme Drost een nieuwe aangifte tegen het bedrijf doen.

In 2012 stierven in ieder geval 4 mensen na een salmonella-uitbraak en werden zo’n 1000 mensen ziek. Drost wilde toen al een zaak aanspannen maar zag daar van af toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid vaststelde dat het ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’ was.

'Vogeluitwerpselen, te hoge temperatuur'

Nu blijkt dat controleurs van de NVWA eerder onder meer vogeluitwerpselen aangetroffen hebben in een ruimte waar zalm werd verpakt. Ook is vastgesteld dat zalm en paling met een temperatuur van 17 graden werden verkocht, terwijl dat maximaal 7 graden mag zijn. Hiervoor is een boete van 2475 euro opgelegd.

Drost en ook microbioloog Rijkelt Beumer van de Wageningen Universiteit zijn volgens Omroep Gelderland verbijsterd over de lage boetes en de eerdere overtredingen van Foppen. Beumer vindt dat de boetes 'minstens met een factor 10' moeten worden verhoogd. Hij noemt de handelwijze van Foppen 'verwijtbaar'.

Lees ook:

‘Salmonella-zalm Foppen: nu 8 doden’ (2 oktober 2013)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

 
Lees ook
Dubbele lezing Normec op Food Technology 2021

Dubbele lezing Normec op Food Technology 2021

Niet één, maar twee keer betreden experts van Normec het podium tijdens Food Technology in de Brabanthallen. Op 1 december spreekt CEO van Normec QA België Kathleen Malfroy over Food Safety Culture in je bedrijf. Op 2 december aandacht voor listeriabeheersing door Aldo Evers.

Op zoek naar antwoorden

Op zoek naar antwoorden

Een producent van plantaardige gekoelde kant-en-klaar-producten nam eind 2019 contact op met Eurofins Food, Feed, Water Benelux. De producent vond een grote spreiding in analyseresultaten op het gebied van potentiële listeria-uitgroei in zijn product.

Listeriabacterie in je kaas? Dit model voorspelt het

Listeriabacterie in je kaas? Dit model voorspelt het

Wetenschapper Marjon Wells-Bennik, aangesloten bij NIZO, ontwikkelde een model dat voorspelt of bepaalde soorten kaas de groei van de bacterie Listeria monocytogenes ondersteunen.