Samen tegen voedselverspilling

2018-03-21 Hoe verspil jij eigenlijk P1080618

In 2030 moet voedselverspilling in Nederland zijn gehalveerd. Op 20 maart maakte de Taskforce Circular Economy in Food deze doelstelling bekend in De Verspillingsfabriek in Veghel. Grote bedrijven, kennisinstellingen en de overheid willen in Europa op kop gaan lopen in de strijd tegen voedselverspilling.

Supermarkten gooien dagelijks 425.000 broden weg. In totaal wordt er in Nederland voor 5 miljard euro aan voedsel verspild per jaar; de helft door producenten, versnijders, telers en retail, de helft door consumenten. Dat komt neer op 150 euro per hoofd van de bevolking. In 2030 moet voedselverspilling in Nederland voor de helft zijn gereduceerd. Op deze manier wil Nederland niet alleen voldoen aan de sustainable development goal 12.3 van de Verenigde Naties, maar dit ook als eerste land in Europa realiseren.

Om dit te bereiken is een coalitie gevormd van bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de overheid. De Taskforce Circular Economy in Food telt 25 leden, waaronder McDonald’s, Albert Heijn, Google, DSM, Lamb/Weston Meijer, Wageningen University & Research en het ministerie. Het is voor het eerst dat er op zo’n grote schaal wordt samengewerkt. Het logo en de slogan werden op 20 maart in de Verspillingsfabriek in Veghel gepresenteerd: Samen tegen voedselverspilling. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekt 7 miljoen euro uit voor onderzoek, innovatie en voorlichting.

2018-03-21-samen-tegen-voedselverspilling-P1080630-300x225
Lees ook
Voedselbanken laten zich de kaas niet van het brood eten door Too Good To Go

Voedselbanken laten zich de kaas niet van het brood eten door Too Good To Go

'De voedselbank is de dupe van ‘Too Good To Go’, schrijft Eva Witteman vandaag in een ingezonden brief in De Volkskrant. Net op de dag dat Voedselbanken Nederland aandacht vraagt voor 'de Week van de Voedselbanken'. Hoe zit dat?

Nestlé ontwikkelt chocolade die alles uit de cacaovrucht haalt

Nestlé ontwikkelt chocolade die alles uit de cacaovrucht haalt

Foodgigant Nestlé heeft aangekondigd een 70% pure chocoladereep op de markt te brengen met alleen ingrediënten uit de cacaovrucht. In plaats van geraffineerd suiker toe te voegen gebruikt de fabrikant suikers uit de witte pulp van de vrucht.

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

EU helpt lidstaten voedselverspilling te meten

Voedselverspilling is een serieus probleem zonder concrete oplossing, deels omdat er te weinig informatie beschikbaar is over verspilling in de keten. De Europese Commissie wil daar verandering in brengen met een gemeenschappelijke methodologie om voedselverspilling te meten. Ongeveer 20% van het voedsel dat in de EU wordt geproduceerd raakt verloren...