Samen tegen voedselverspilling

2018-03-21 Hoe verspil jij eigenlijk P1080618

In 2030 moet voedselverspilling in Nederland zijn gehalveerd. Op 20 maart maakte de Taskforce Circular Economy in Food deze doelstelling bekend in De Verspillingsfabriek in Veghel. Grote bedrijven, kennisinstellingen en de overheid willen in Europa op kop gaan lopen in de strijd tegen voedselverspilling.

Supermarkten gooien dagelijks 425.000 broden weg. In totaal wordt er in Nederland voor 5 miljard euro aan voedsel verspild per jaar; de helft door producenten, versnijders, telers en retail, de helft door consumenten. Dat komt neer op 150 euro per hoofd van de bevolking. In 2030 moet voedselverspilling in Nederland voor de helft zijn gereduceerd. Op deze manier wil Nederland niet alleen voldoen aan de sustainable development goal 12.3 van de Verenigde Naties, maar dit ook als eerste land in Europa realiseren.

Om dit te bereiken is een coalitie gevormd van bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de overheid. De Taskforce Circular Economy in Food telt 25 leden, waaronder McDonald’s, Albert Heijn, Google, DSM, Lamb/Weston Meijer, Wageningen University & Research en het ministerie. Het is voor het eerst dat er op zo’n grote schaal wordt samengewerkt. Het logo en de slogan werden op 20 maart in de Verspillingsfabriek in Veghel gepresenteerd: Samen tegen voedselverspilling. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekt 7 miljoen euro uit voor onderzoek, innovatie en voorlichting.

2018-03-21-samen-tegen-voedselverspilling-P1080630-300x225
Lees ook
Houdbaarheidstips om verspilling tegen te gaan

Houdbaarheidstips om verspilling tegen te gaan

Nooit meer discussie over welke voedingsmiddelen wel of niet in de koelkast thuishoren. De Britse NGO Love Food Hate Waste maakte een overzicht waarin de beste houdbaarheidsstrategie voor alle voedingsmiddelen (van A tot Z) staan beschreven.

Verspilling bestrijden met Internet of Things

Verspilling bestrijden met Internet of Things

Een consortium onder leiding van TNO en Wageningen Food & Biobased Research gaat onderzoeken hoe Internet of Things-technologie ingezet kan worden om voedselverspilling in de keten te voorkomen. Het project richt zich op de versketen. Deelnemende bedrijven zijn actief in onder meer import en emballage van fruit en groente, sensoroplossingen, ict...

Voedselbanken laten zich de kaas niet van het brood eten door Too Good To Go

Voedselbanken laten zich de kaas niet van het brood eten door Too Good To Go

'De voedselbank is de dupe van ‘Too Good To Go’, schrijft Eva Witteman vandaag in een ingezonden brief in De Volkskrant. Net op de dag dat Voedselbanken Nederland aandacht vraagt voor 'de Week van de Voedselbanken'. Hoe zit dat?