Samen tegen voedselverspilling

2018-03-21 Hoe verspil jij eigenlijk P1080618

In 2030 moet voedselverspilling in Nederland zijn gehalveerd. Op 20 maart maakte de Taskforce Circular Economy in Food deze doelstelling bekend in De Verspillingsfabriek in Veghel. Grote bedrijven, kennisinstellingen en de overheid willen in Europa op kop gaan lopen in de strijd tegen voedselverspilling.

Supermarkten gooien dagelijks 425.000 broden weg. In totaal wordt er in Nederland voor 5 miljard euro aan voedsel verspild per jaar; de helft door producenten, versnijders, telers en retail, de helft door consumenten. Dat komt neer op 150 euro per hoofd van de bevolking. In 2030 moet voedselverspilling in Nederland voor de helft zijn gereduceerd. Op deze manier wil Nederland niet alleen voldoen aan de sustainable development goal 12.3 van de Verenigde Naties, maar dit ook als eerste land in Europa realiseren.

Om dit te bereiken is een coalitie gevormd van bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de overheid. De Taskforce Circular Economy in Food telt 25 leden, waaronder McDonald’s, Albert Heijn, Google, DSM, Lamb/Weston Meijer, Wageningen University & Research en het ministerie. Het is voor het eerst dat er op zo’n grote schaal wordt samengewerkt. Het logo en de slogan werden op 20 maart in de Verspillingsfabriek in Veghel gepresenteerd: Samen tegen voedselverspilling. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekt 7 miljoen euro uit voor onderzoek, innovatie en voorlichting.

2018-03-21-samen-tegen-voedselverspilling-P1080630-300x225
Lees ook
Food from Food

Food from Food

Er is iets vreemds aan de hand. Nederlanders zijn wereldwijd koploper op het gebied van het efficiënt produceren van voedsel. We hebben ongelofelijk veel kennis over soorten teelten, bewerken en bemesten van landbouwgrond, verwerken van groente en fruit tot lang houdbare producten voor in het winkelschap. We weten precies waar onze grondstoffen...

Duurzame foodbedrijven genomineerd voor de Koning Willem I Plaquette

Duurzame foodbedrijven genomineerd voor de Koning Willem I Plaquette

De nominaties voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2018 zijn op 3 april bij Wageningen University & Research bekend gemaakt. Er zijn twaalf bedrijven genomineerd, waaronder verschillende foodbedrijven zoals De Verspillingsfabriek en Eosta. Het is de vierde keer dat de Koning Willem I Plaquette wordt uitgereikt. Het aantal...

App tegen voedselverspilling succesvol gelanceerd in Amsterdam

App tegen voedselverspilling succesvol gelanceerd in Amsterdam

In Amsterdam werd op 22 januari de app Too Good To Go met 25 locaties gelanceerd, waaronder STACH en De Bakkerswinkel. Twee maanden later zijn dit meer dan 50 locaties, waaronder het Vlaamsch Broodhuys, Le Pain Quotidien, Mercure Hotel Amsterdam Centrum en Landmarkt. Volgens de organisatie komen er dagelijks nieuwe locaties toegevoegd en zijn er inmiddels...