Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

21 januari 2022 Redactie Food
Foto: Samen tegen Voedselverspilling

Ook in 2022 opent Samen Tegen Voedselverspilling een voucherregeling. Hiermee wil de stichting innovaties voor een circulaire voedselketen stimuleren. In 2021 ging het eerste voucher naar Paprikasorteerder en -verpakker Rainbow Kleinpak.

Via de voucherregeling kunnen ondernemers en organisaties met een goed idee om voedselverspilling te voorkomen of voedselreststromen te verwaarden kennis en expertise of een financiële bijdrage ontvangen. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld hun business cases verder ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau. De vouchers worden financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit en Rabobank, met ondersteuning van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen. Kennis en expertise wordt geleverd vanuit Wageningen University & Research (WUR).

Voucherregeling

Een voucher, waarvan de waarde ligt tussen € 5.000,- en € 17.500,-, vergoedt de helft van de kosten van het project. De andere helft draagt het bedrijf zelf bij. De belangrijkste criteria waarop aanvragen worden beoordeeld: het voorstel moet zich primair richten op het tegengaan van voedselverspilling; het innovatieve karakter; en de potentiële impact die ermee gerealiseerd wordt. Alle voorwaarden van de regeling en het aanvraagformulier staan op de website van Samen tegen Voedselverspilling.

Alain Cracau, hoofd Duurzame Transities bij Rabobank: “Met een voucher geven we een ondernemer een duwtje in de rug om zijn of haar innovatieve idee in de praktijk te brengen. Binnen de voucherregeling van vorig jaar zagen we al veel inspirerende business cases om reststromen te voorkomen of waardevol te verwerken. Ook dit jaar willen we nog meer bedrijven uit de keten inspireren om - door te innoveren tegen voedselverspilling - zowel maatschappelijke als economische impact te maken.”

Kennisvragen

Sanne Stroosnijder, program manager Food Loss and Waste Prevention bij WUR: “Bij het toepassen van innovaties om verspilling tegen te gaan zijn er vaak nog kennisvragen. Experts van WUR kunnen binnen deze regeling ingezet worden voor een advies, een validatie, een haalbaarheidsonderzoek of een workshop, waarmee het bedrijf de volgende stap kan zetten op weg naar #verspillingsvrij.”  

Altijd op de hoogte blijven?