‘Samengestelde producten kunnen voedselveiliger’

evmi-milde-conservering

Samengestelde producten met droge ingrediënten, zoals kruiden, specerijen, noten of zaden, kunnen voedselveiliger gemaakt worden met milde conservering. Dat blijkt uit onderzoek van TOP bv. Milde conservering is volgens de studie een goede methode voor het ontsmetten van de droge ingrediënten.

Bij samengestelde producten (bijvoorbeeld vleeswaren als filet) kan onvoldoende ontsmetten een voedselveiligheidsrisico met zich meebrengen. Deze droge ingrediënten bevatten namelijk soms ziekteverwekkende bacteriën die, eenmaal toegevoegd aan het ‘natte’ product, kunnen uitgroeien en zo kunnen zorgen voor voedselinfecties.

“In de productie van vleeswaren als filet worden veel kruiden, specerijen en extracten toegevoegd aan de saus, die sporen kunnen bevatten”, zegt levensmiddelentechnoloog Wouter Franken van TOP.

'Ook op slagroomtaart'

“Zeker kruiden en specerijen staan erom bekend dat ze nogal eens restanten bevatten van ziekteverwekkers”, vertelt hij. “Maar ook bij een nootje op de slagroomtaart kan dat voorkomen. Die risico’s zijn reëel, en kun je wegnemen door met schonere ingrediënten te werken.”

In het project heeft TOP aangetoond dat door inzet van milde conservering zoals hoge druk, ziekteverwekkers voor een groot deel afgedood kunnen worden, waardoor het risico van voedselinfecties aanzienlijk wordt verkleind.

Alternatieven: nadelen

Alternatieve technologieën, zoals verhitten of bestralen, hebben volgens het onderzoek flinke nadelen ten opzichte van milde conservering.

Verhitting schaadt namelijk de kwaliteit (in smaak, kleur, geur), terwijl bestraling een negatieve perceptie bij de consument heeft.

'Kansen voor leveranciers'

Milde conservering biedt dus volgens Franken kansen voor leveranciers om te voldoen aan de steeds strenger wordende eisen en de risico’s voor de volksgezondheid te verkleinen.

“De levensmiddelenindustrie controleert nu vooral heel veel. Wij denken dat het beter is om de ingrediënten bij voorbaat al veiliger te maken, omdat daarmee het risico op besmetting veel kleiner is.” Daarmee kan het bedrijf zich volgens hem ook onderscheiden.

Lees ook:

Lees ook
"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De werkdag van: Liselotte Mooiweer, FrieslandCampina

De dag begint voor Liselotte Mooiweer, project manager/development specialist Early Life Nutrition bij FrieslandCampina Ingredients, met een fietstocht naar de campus van de Wageningen Universiteit. Daar is het lichte gebouw van het FrieslandCampina innovation centre met haar laboratoria, proefproductielhal en kantoren gehuisvest. Liselotte Mooiweer is...