Samenwerking brengt onderzoek in stroomversnelling

Wageningen University & Research (WUR) en Essensor doen gezamenlijk onderzoek naar voeding en de consument. Dankzij de nieuwe samenwerking komen wetenschappelijke inzichten sneller bij de gebruiker.

Bij de ontwikkeling van nieuwe en vernieuwde producten is de consument cruciaal, want een product kan nog zo veel gezonder en/of duurzamer zijn - de potentiële koper moet er wel op zitten te wachten. De WUR probeert met fundamenteel onderzoek het gedrag van de consument zo goed mogelijk te voorspellen. Die kennis kan sneller naar de markt komen door de nieuwe samenwerking met Essensor, een bedrijf dat sensorisch onderzoek doet voor de voedingsmiddelenindustrie en beschikt over sensorische proefopstellingen en een bijbehorende keuken om voedingsmiddelen te bereiden.

'Wij vertalen de meest recentelijke wetenschappelijke inzichten op het gebied van productsamenstelling naar de praktijk; denk aan textuur, aroma en vernieuwende procestechnologieën', zegt Gerhard de Ruiter in het nieuwsbericht van de WUR. De Ruiter is business unit manager van Wageningen Food & Biobased Research, het instituut binnen de WUR voor toegepast onderzoek naar voeding en levensmiddelen. Door de samenwerking kunnen nieuwe inzichten veel sneller worden toegepast in sensorisch consumentenonderzoek, aldus de manager.

De vernieuwing is nodig, omdat het in consumentenpanels tegenwoordig niet meer alleen draait om de zintuiglijke beoordeling, zoals reuk, smaak en aanraking. De consument kijkt ook naar duurzaamheid en gezondheid voordat diegene een product koopt. De afweging tussen deze factoren vraagt om nieuwe onderzoeksmethoden, omdat consumenten geneigd zijn sociaal wenselijk te reageren, aldus het persbericht. Wageningse wetenschappers ontwikkelen hiervoor indicatoren, zoals gelaatsuitdrukking, eye tracking en hartslag. Met de hulp van Essensor kan de WUR het proces naar implementatie van deze methodes versnellen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

Herformuleren suikerreductie: WUR ontwikkelde nieuwe tool

In 2014 ondertekenden de rijksoverheid en enkele organisaties het Akkoord Verbetering Productsamenstelling met als doel minder zout, suiker en verzadigd vet in levensmiddelen. In de producten waarover destijds afspraken zijn gemaakt, is dit aandeel ook daadwerkelijk gedaald.

Mechanisatie dringt voedselverspilling Nigeriaanse boerderijen terug

Mechanisatie dringt voedselverspilling Nigeriaanse boerderijen terug

Het machinaal oogsten en dorsen van rijst kan voedselverspilling bij kleine rijstboeren in Nigeria tegengaan. Dit blijkt uit een experiment dat Wageningen University and Research uitvoerde met Olam Rice Nigeria.

Foodwatch over transparantie hoogleraren: ‘WUR komt belofte niet na’

Foodwatch over transparantie hoogleraren: ‘WUR komt belofte niet na’

Een derde van de bijzonder hoogleraren voeding van Wageningen University & Research (WUR) is nog steeds niet transparant over diens werkzaamheden buiten de universiteit. Dat constateert voedselwaakhond foodwatch een half jaar na hun eerste rapport over de kwestie.