Samenwerking Fairtrade en Chocolatemakers

Chocolatemakers_Fairtrade

Foto: Chocolatemakers

Chocolatemakers en Fairtrade Nederland gaan samenwerken. Beide organisaties zetten zich al jaren in voor een betere betaling voor cacao-boeren. Vanaf nu trekken ze hier samen nog actiever in op. Vanaf 28 april zijn de eerste Fairtrade gecertificeerde chocoladerepen verkrijgbaar.

Vanaf maart 2020 is Chocolatemakers naast biologisch nu ook Fairtrade gecertificeerd. Sinds de oprichting in 2011 betaalt Chocolatemakers een stabiele en hoge prijs voor de cacao zodat de boeren een leefbaar inkomen verdienen. Fairtrade lanceerde onlangs de living income reference price voor cacao: de prijs die boeren voor hun cacao zouden moeten ontvangen om van rond te komen. Ook zijn zij bezig met het opzetten van pilotprojecten op 'living income' en is de Fairtrade minimumprijs en premie onlangs met 20 procent verhoogd.

Duurzame cacaosector

Deze positieve ontwikkelingen liggen in lijn met Chocolatemakers’ aanpak voor een duurzame cacaosector. Chocolatemakers mede-oprichter Rodney Nikkels vertelt: “Het zou fantastisch zijn wanneer Fairtrade met andere industriespelers steeds meer boeren van een living income (leefbaar inkomen) kan voorzien. We willen het debat omtrent leefbaar inkomen voor cacaoboeren van 'binnenuit' kunnen voeren en verder ondersteunen, daarom voeren wij nu ook het Fairtrade keurmerk.”

Rond 2 mei komen op bijzondere wijze de eerste Fairtrade cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek aan in Amsterdam. De bonen zijn geheel CO2 neutraal getransporteerd met het zeilschip Tres Hombres.

Fabriek in Peru

Extreme afhankelijkheid van de prijs voor cacaobonen op de wereldmarkt en de invloed van enkele grote spelers in de cacao-industrie zijn de grondoorzaken van het oneerlijke inkomen voor boeren. Naast een goede prijs voor de cacaobonen kan er meer waarde worden gecreëerd in de productielanden zelf. De eerste Fairtrade gecertificeerde chocoladerepen, de Awajún bar, worden daarom deels in Peru en deels in Amsterdam gemaakt!

Chocolatemakers heeft een cacao-verwerkingsfabriek opgezet samen met de coöperatie NorAndino om de cacaobonen tot massa te verwerken in Peru. De tweede stap (van de massa tot de chocoladereep) wordt in Amsterdam gedaan maar wordt in de toekomst ook in Peru gedaan.

Meer weten over de Chocolatemakers? In 2019 spraken wij met Enver Loke, een van de oprichters. Lees dit artikel online of in Bakkers in bedrijf 6-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal slechts € 39,99 ex. btw voor het eerste jaar!

Lees ook
Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consument bereid meerprijs biologisch te betalen na uitleg

Consumenten zijn vaker bereid een meerprijs voor biologische producten te betalen na uitleg over wat biologisch betekent, blijkt uit onderzoek van Future of Food Institute. De positieve houding ten opzichte van biologische levensmiddelen steeg na een uitleg bij respondenten van 52 naar 75 procent.

Laatste EVMI van 2021 gelanceerd als digitaal magazine

Laatste EVMI van 2021 gelanceerd als digitaal magazine

We gaan duurzaam het jaar uit met de digitale editie van EVMI 8. Via de link hieronder lees je het magazine direct. Duurzaamheid is altijd een belangrijk thema voor EVMI, maar in deze editie staat er een extra spotlight op.

Holland Malt start met emissievrije mouterij

Holland Malt start met emissievrije mouterij

Holland Malt startte 7 december met de realisatie van een emissievrije mouterij in Eemshaven, provincie Groningen. Dankzij een nieuw warmtesysteem hoeft de mouterij geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen, biomassa of andere energiebronnen die voor schadelijke uitstoot zorgen. Vanaf 2024 is het systeem volledig operationeel.