Samenwerking HAS Hogeschool en Meattech voor vernieuwde cursus Vleestechnologie

31 mei 2021 Pixabay
Foto: Congerdesign via Pixabay

HAS Hogeschool start op 31 augustus 2021 in samenwerking met technologisch platform Meattech de vernieuwde cursus Vleestechnologie. Deze cursus combineert theorie en praktijk en wil technologische verdieping op het gebied van vlees én alternatieve eiwitten bieden. Een bijzonder onderdeel van de vernieuwde cursus is de Meattech Challenge.

De cursus Vleestechnologie maakt al meer dan 25 jaar deel uit van het cursusportfolio van HAS Hogeschool. Om deze cursus verder te ontwikkelen en laten aansluiten op de veranderingen in de markt starten Meattech en HAS Hogeschool een intensieve samenwerking. In de markt vindt volgens de partijen een duidelijke verschuiving plaats van vlees naar vele soorten alternatieve eiwitten en combinaties. De eiwittransitie is in volle gang en producenten putten straks uit diverse eiwitbronnen waarmee ze producten maken in allerlei samenstellingen. Daarnaast ontstaat er een behoefte in de andere segmenten, bijvoorbeeld de snack- en maaltijdindustrie, waar ze steeds meer te maken hebben met allerlei cross-over producten met dezelfde technologie of afgeleiden daarvan waar de diverse producten als componenten samenkomen.

Inhoud Vleestechnologie

Het programma van de cursus Vleestechnologie is opgezet in samenwerking met bedrijven en specialisten uit de sector. De cursus behandelt  de oorsprong van vleestechnologie en vanuit deze basis de diverse technologische uitdagingen zoals binding, smaak etc. Van de diverse grond- en hulpstoffen wordt besproken welke invloed ze hebben op de eindproducten en waarom. Daarnaast is er aandacht voor processing, wetgeving en microbiologie. Tot slot komen ook de nieuwe (vegetarische) eiwitbronnen en de samenstelling aan bod. Naast de theorie is er een praktijkdeel waar cursisten zelf met vleestechnologie aan de slag gaan. Ook gaan ze op bedrijfsbezoek en zijn er gastsprekers die ingaan op allerlei actuele zaken die spelen of mogelijk gaan spelen.

Meattech Challenge Award

Een belangrijk aspect van de cursus is de Meattech Challenge. Deze loopt als een rode draad door de hele cursus. Alle aspecten van de cursus komen samen in een eindopdracht waarin cursisten in een groep een nieuw concept bedenken, ontwikkelen en presenteren. De groep met het beste, lekkerste en duurzaamste product wint de Meattech Challenge Award.

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?