Samenwerking met Seenons zorgt voor 80% minder afval bij Yoghurt Barn

Yoghurt Barn zero waste

Dankzij een samenwerking met Seenons produceert YB (voorheen Yoghurt Barn) jaarlijks ruim 80% minder afval, meldt Seenons in een persbericht. Tijdens een pilot in 2020, waarbij YB op zoek was naar manieren om zo klimaatneutraal mogelijk te opereren, bood Seenons een oplossing om verschillende afvalstromen te reduceren en recyclen. Nu wil YB een voorbeeld zijn voor andere bedrijven.

Bedrijven groter dan 100m2 - die per week minimaal 660 liter afval produceren - zijn verplicht om per 1 juli swill (etensresten) te scheiden. De hoeveelheid restafval, dat vergelijkbaar is met huishoudelijk restafval, moet gehalveerd worden ten opzichte van cijfers uit 2012: van 2 miljoen ton naar 1 miljoen ton. Bij YB vormt swill bijna de helft van al het restafval.

“Van de inmiddels 17 fijnmazige afvalstromen die door ons systeem verwerkt kunnen worden, is swill een grote, zware stroom. En heel waardevol. Betreft reductie kun je hier snel impact maken, maar ook als je kijkt naar het hergebruiken van de grondstoffen. Maar liefst 94% kan gerecycled worden. Gescheiden swillafval kan makkelijk worden omgezet in biogas - een duurzame energiebron - en compost”, aldus Joost Kamermans, CEO Seenons, in het persbericht.

Wouter Staal, CEO van YB: “De positieve impact die we samen maken is verbijsterend: gemiddeld hebben we per locatie ruim 80% restafval minder. Naar verwachting starten we in maart met drie extra locaties. Ik weet natuurlijk als geen ander hoe moeilijk deze tijd is voor horecaondernemers, maar ook júist nu hoop ik andere ondernemers te inspireren en motiveren om stil te staan bij een milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Met een simpele verandering, kun je in één keer hard op weg zijn naar beter. En ja, met 1 juli in zicht, moeten we betreft afval wel.”

Op dinsdag 8 februari - in de Week van de Circulaire Economie - organiseert Seenons een webinar waar Wouter Staal (YB) en Elisah Pals (Zero Waste Nederland) samen bespreken hoe je bedrijfsafval kan verminderen en helpen ze ondernemers op weg naar een zero waste bedrijfsvoering.

Lees ook
COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’.

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Avocado’s van supermarkt Picnic krijgen extra beschermlaagje voor langere houdbaarheid

Online supermarkt Picnic voegt een dun beschermlaagje toe aan avocado’s om deze langer eetbaar te houden. De bescherming is een plantaardig product afkomstig uit de schillen, zaden en pulp van vruchten, dat wordt aangebracht door de Nederlandse leverancier. Klanten van Picnic kunnen de vruchten hierdoor langer gebruiken.

CSM Ingredients presenteert eerste duurzaamheidsverslag

CSM Ingredients presenteert eerste duurzaamheidsverslag

CSM Ingredients, innovatie- en productiebedrijf van food tech ingrediënten, presenteert een nieuwe benadering van duurzaamheid met zijn “Thrive for Impact”-plan. Met dit plan wil het bedrijf een verantwoorde manier van zakendoen waarbij de maatschappij en planeet centraal staan bevorderen. Daarvoor presenteert CSM Ingredients zijn eerste duurzaamheidsverslag...