Samenwerking onderzoek in voeding en cognitie
Radboud Universiteit en Wageningen UR gaan samenwerken op het gebied van voeding en cognitie. Ze ontwikkelen een onderzoeksprogramma dat moet leiden tot toepasbare innovaties op het gebied van gezondheid, leefstijl en sociale omgeving.
Bewuste en onbewuste voedselkeuzes beïnvloeden de cognitieve prestaties - het vermogen om kennis op te doen, te onthouden en toe te passen. De nutriënten in het voedsel leveren de noodzakelijk bouwstoffen voor een gezonde ontwikkeling en functioneren van het brein.
Wederzijdse beïnvloeding
Toch ontbreekt veel kennis over de wederzijdse beïnvloeding. Zo is nog weinig bekend over neuropsychiatrische ziekten, zoals autisme, ADHD, depressie en dementie.
Dit terwijl de hersenen het eetgedrag sturen met vaak onbewuste emotionele, sociale of gedragspatronen, waardoor veel mensen teveel eten, met gevolgen als obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Ook dit mechanisme is nog niet helder.
Van alle kanten
Om de problematiek van alle kanten te benaderen, gaan onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit samenwerken met Wageningse wetenschappers vanuit de sectie Humane voeding, maar ook van disciplines als sociale wetenschappen en dierwetenschappen.
Het onderzoek wordt geleid door prof. dr. Peter Hagoort van Nijmegen en prof. dr. Kees de Graaf van Wageningen. Het onderzoek van de 2 Gelderse kennisinstellingen zal ten dele met Gelderse partners en inwoners tot stand komen.
Het Donders Instituut van de Radboud Universiteit staat bekend om het onderzoek van het brein, Wageningen UR is onder meer gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van voeding.
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Verkoop vlees- en zuivelvervangers vlakt af, maar ABN AMRO verwacht verdubbeling in 2030
De afgelopen jaren groeide de verkoop van vlees- en zuivelvervangers explosief, maar deze lijkt nu af te vlakken. Desondanks verwacht ABN AMRO de komende acht jaar een verdubbeling van de verkoop van plantaardige alternatieven.
Thijs Defraeye benoemd tot buitengewoon hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’
Thijs Defraeye is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Data and Simulations for Self-care Postharvest Fresh-food Supply Chains’ bij de groep Food, Quality & Design. De functie wordt gefinancierd door Empa, een Zwitsers onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met materiaalwetenschappen en -technologie. In zijn onderzoek richt Defraeye zich op kwaliteitsverlies...
Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders
Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...