Samenwerking onderzoek in voeding en cognitie

donders-institute

Radboud Universiteit en Wageningen UR gaan samenwerken op het gebied van voeding en cognitie. Ze ontwikkelen een onderzoeksprogramma dat moet leiden tot toepasbare innovaties op het gebied van gezondheid, leefstijl en sociale omgeving.

Bewuste en onbewuste voedselkeuzes beïnvloeden de cognitieve prestaties - het vermogen om kennis op te doen, te onthouden en toe te passen. De nutriënten in het voedsel leveren de noodzakelijk bouwstoffen voor een gezonde ontwikkeling en functioneren van het brein.

Wederzijdse beïnvloeding

Toch ontbreekt veel kennis over de wederzijdse beïnvloeding. Zo is nog weinig bekend over neuropsychiatrische ziekten, zoals autisme, ADHD, depressie en dementie.

Dit terwijl de hersenen het eetgedrag sturen met vaak onbewuste emotionele, sociale of gedragspatronen, waardoor veel mensen teveel eten, met gevolgen als obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Ook dit mechanisme is nog niet helder.

Van alle kanten

Om de problematiek van alle kanten te benaderen, gaan onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit samenwerken met Wageningse wetenschappers vanuit de sectie Humane voeding, maar ook van disciplines als sociale wetenschappen en dierwetenschappen.

Het onderzoek wordt geleid door prof. dr. Peter Hagoort van Nijmegen en prof. dr. Kees de Graaf van Wageningen. Het onderzoek van de 2 Gelderse kennisinstellingen zal ten dele met Gelderse partners en inwoners tot stand komen.

Het Donders Instituut van de Radboud Universiteit staat bekend om het onderzoek van het brein, Wageningen UR is onder meer gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van voeding.

Lees ook:

Lees ook
ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

ILVO start onderzoek naar verwerking microbieel eiwit

Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO gaat onderzoek doen naar microbiële eiwitten en de invloed van verwerkingstechnieken op die eiwitten. Het instituut doet dat in het kader van het Prometheus project, waarin verschillende Vlaamse instituten en bedrijven samenwerken om tot toepassing te komen van microbieel eiwit in diervoeder en levensmiddelen. Vee...

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Wetenschappers: afleiding vermindert smaak van eten

Afleiding tijdens het eten zorgt voor een slechtere verwerking van de smaak in de hersenen. Dit hebben onderzoekers van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit aangetoond met een studie die is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen meer eten wanneer ze zijn afgeleid door bijvoorbeeld...

1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

1 miljoen subsidie voor onderzoek naar eiwittransitie

De Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft en Wageningen UR gaan onderzoeken wat er moet gebeuren om consumenten te laten overstappen naar plantaardige alternatieven voor vlees- en melkproducten. Daarbij werken ze samen met onder andere Unilever en Danone Nutricia Research.