Samenwerking TU/e en Marel in nieuw AI lab

Samenwerking TU Eindhoven en Marel

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft samen met vier industriële partners, waaronder Marel, een nieuw Artificial Intelligence (AI) lab opgezet. Dit lab heeft als doel de besluitvorming in productie en onderhoud met behulp van kunstmatige intelligentie te verbeteren.  

Met de oprichting van EAISI (Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute) vorig jaar en de groeiende interesse in het gebruik van AI om geavanceerde taken uit te voeren, was de logische volgende stap van de TU/e het opzetten van een AI-enabled Manufacturing and Maintenance (AIMM) lab. Het lab zal deel uitmaken van het Nederlandse netwerk van ICAI (Innovation Center for Artificial Intelligence), gericht op technologie- en talentontwikkeling voor kennisinstellingen, industrie en overheid op het gebied van AI.

Innovatie en talent

Het AIMM-lab wil het onderzoek samen met de hightechindustrie bevorderen en werkt samen met vier industriële partners Marel, Nexperia, KMWE en Lely. Dit nieuwe lab belichaamt de ambitie van alle deelnemers om een leidende rol te spelen in de verdere ontwikkeling van AI in Nederland.

De samenwerking tussen de TU/e en de industriële partners heeft voordelen voor zowel innovatie als de ontwikkeling van talent. Studenten en promovendi zullen gezamenlijk onderzoek doen, ook bij Marel in Boxmeer. De TU/e is al tientallen jaren actief op het gebied van AI en ook Marel heeft ruime kennis van AI, wat het nieuwe laboratorium een uitstekende uitgangspositie geeft. .

Hoge verwachtingen

Door deel te nemen aan dit AIMM-lab verwacht Marel te kunnen inspelen op de toenemende vraag naar opleidingen, ingenieurs en expertise op het gebied van AI. “Met het oog op onze ervaring in systeemengineering en onze nauwe relatie met de TU/e hebben we hoge verwachtingen van deze samenwerking. Ik kan verschillende praktische toepassingen van AI in onze voedselverwerkende systemen bedenken,” zegt Liliane de Nie, Innovation Director bij Marel. “Dankzij het onderzoek van het lab kunnen we flinke vooruitgang boeken op de hightech gebieden die cruciaal zijn voor onze industrie, zoals robotica, machineprestaties en mens-machine-interactie. Als het gaat om onderhoud bij onze klanten, zal AI in onze programma's helpen bij het optimaliseren van de correctieve, preventieve en voorspellende onderhoudsstrategieën. We zullen alle mogelijkheden van ons onderhoudsconcept volledig kunnen benutten in de markt.”

Besluitvorming

Jeroen van Oers, Manufacturing Director bij Marel voegt hieraan toe: “In onze productieomgeving hebben we te maken met complexe besluitvorming. Een voorbeeld: de vraag van klanten naar onze onderdelen heeft een bijna onvoorspelbare, steeds veranderende samenstelling. We moeten dus de beste manier vinden om deze vraag te doorgronden. Ook hebben we de flexibiliteit nodig om de prestaties van onze supplybasis stabiel te houden onder uiteenlopende omstandigheden. Om dat te bereiken, moeten we onze supplybasis ontwikkelen en onze machines maximaal benutten. Met onze deelname aan het AIMM-lab kunnen we AI inschakelen om dit soort problemen op te lossen.”

Liliane de Nie besluit: “Dit is opnieuw een fantastische samenwerking met de TU/e en we zijn nu al enthousiast over het gezamenlijke AI-onderzoek.”

Lees ook
Nestlé opent onderzoeksinstituut voor verpakkingen

Nestlé opent onderzoeksinstituut voor verpakkingen

Nestlé opent een nieuw onderzoeksinstituut in Lausanne, Zwitserland om duurzame verpakkingen te ontwikkelen. Hiermee wil het bedrijf een eerste stap zetten richting het doel om in 2025 100% van zijn verpakkingen recyclebaar of herbruikbaar te maken. In het Nestlé Institute of Packaging Sciences zullen 50 mensen komen te werken. Het...

Eurofins helpt klanten proactief te opereren

Eurofins helpt klanten proactief te opereren

Lang houdbare voedingsmiddelen die worden verpakt in karton of jute, kunnen besmet raken met de schadelijke stoffen MOSH/MOAH. Minerale oliën uit drukinkten op gerecyclede verpakkingen trekken in het product, waardoor dit potentieel kankerverwekkend is. Eurofins biedt de juiste analyses aan om contaminatie met verontreinigde verpakkingen te voorkomen....

Innovatielab Avebe geopend in Groningen

Innovatielab Avebe geopend in Groningen

Op vrijdag 28 september werd het nieuwe innovatiecentrum van Avebe geopend op de Zernike Campus in Groningen. Hiermee wil de coöperatie een ‘hotspot van innovatie’ realiseren, in de eerste plaats op het gebied van eiwit en zetmeel uit aardappels. Avebe heeft alle labfaciliteiten naar het nieuwe gebouw verhuisd. Daarbij zijn de lijnen kort met nabije...