Samenwerking voor verlaging zout in vleeswaren

Vleesverwerkers, retailers en Top bv stappen in een samenwerking om zout in vleeswaren te verlagen. Doel is een zoutreductie met gemiddeld 35 procent, zonder smaak, textuur en houdbaarheid te verliezen. De partijen kijken hierbij naar pascalisatie en groentevezels, meldt Vlees+.

Vleesbedrijven brengen in dit project vlees- en bereidingskennis in en foodinnovatiebedrijf Top kennis van technologie en vezels. Zo zijn er in het project al kansrijke oplossingen gevonden.

In kookworst is bijvoorbeeld een gedeelte van het zout vervangen door wortelvezel. Het resultaat is zoutvermindering, terwijl de textuur gelijk is gebleven.

Zoutperceptie

Behandeling van vleeswaren met hoge druk (pascalisatie) verlengt de houdbaarheid, omdat micro-organismen, die bederf veroorzaken, geen kans krijgen. Maar pascalisatie verandert ook de zoutperceptie, blijkt uit eerder onderzoek van Top.

In dit project wordt hiermee verder getest. Ook werkt het consortium aan het verder verduurzamen van vleeswaren, bijvoorbeeld door het elimineren van niet-natuurlijke hulpstoffen, zoals nitriet.

De eerste daadwerkelijke producten uit deze samenwerking zullen in 2015 op de markt gebracht worden.

Lees ook:

Lees ook
Meatable ontwikkelt hybride kweekvleesproducten in Singapore

Meatable ontwikkelt hybride kweekvleesproducten in Singapore

In Singapore is kweekvleesproducent Meatable een samenwerking aangegaan met Love Handle, een producent van vleesvervangers. Gezamenlijk willen de bedrijven het ‘Future of Meat’-innovatiecentrum opzetten voor de ontwikkeling van hybride (kweek)vleesproducten.

Meatable breidt uit naar Singapore

Meatable breidt uit naar Singapore

In samenwerking met ESCO Aster brengt Meatable gekweekt varkensvlees op de markt in Singapore. Het is de eerste internationale uitbreiding van de kweekvleesproducent. Singapore gaf als eerste land ter wereld goedkeuring aan kweekvlees.

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

Fooditive ontwikkelt LowSalt en Bee-free-Honey

De plantaardige ingrediëntenfabrikant Fooditive maakt bekend de productie op te schalen. Daarnaast introduceert de Nederlandse startup twee nieuwe ingrediënten: LowSalt en Bee-free-Honey.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren