Schaarste aan zwart mosterdzaad in Frankrijk door droogte en oorlog Oekraïne

Mosterdzaad (unsplash)

Vanwege schaarste aan zwart mosterdzaad kampen Franse fabrikanten met leveringsproblemen van mosterd, meldt de Volkskrant. De schaarste is volgens producenten vooral te danken aan grote droogte in Canada, waardoor de oogst het afgelopen jaar tegenviel.

Daarnaast mislukte de oogst in de Franse Bourgogne mislukte na een natte winter en een koud voorjaar. Ook de oorlog in Oekraïne speelt en rol. Oekraïne en Rusland behoren tot de grootste exporteurs van mosterdzaad ter wereld. Franse mosterdfabrikanten geven aan dat ze door de prijsstijgingen zes keer meer voor het mosterdzaad betalen dan een jaar geleden.

Gevolgen voor Nederland

De gevolgen van de schaarste lijken tot dusver mee te vallen in Nederland. Unilever en Albert Heijn lieten aan Volkskrant weten nog niets over tekorten te hebben gehoord van producenten. Wel moest de Nederlandse fabrikant Marne Mosterd in maart al bijna een derde van de productie stopzetten door een tekort aan grondstoffen, omdat zij het grootste deel van hun mosterdzaad uit Oekraïne haalden.

Bron: Volkskrant

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Droogte zorgt nog niet voor problemen levensmiddelenindustrie

Droogte zorgt nog niet voor problemen levensmiddelenindustrie

De hitte en de daarmee gepaard gaande droogte zorgt nog niet voor problemen bij de Nederlandse levensmiddelenindustrie. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft hier nog geen signalen over ontvangen.

Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Oorlog Oekraïne heeft geringe gevolgen voor Europese voedselzekerheid

Een onderzoek van Wageningen Economic Research heeft de effecten van de oorlog in Oekraïne op de voedselonzekerheid onderzocht. Voor de Europese Unie heeft de oorlog geringe gevolgen voor de voedselzekerheid, concluderen de onderzoekers. Wageningen Economic Research maakte het rapport in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laat richting de consumentenmarkt weten dat er vooralsnog geen sprake is van grote stijgingen in de broodprijs. Vanwege de oorlog in Oekraïne was de verwachting dat de broodprijs zou verdubbelen. Uit cijfers van het NBC blijkt dat de stijging maximaal 5 tot 10 procent is, in vergelijking met dezelfde periode vorig...