Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen

NVWA_R DIJKHUIZEN Foto Willem den Heijer

Ron Dijkhuizen met op de achtergrond de SCH 81 ‘Carolien’ in de haven van Scheveningen (foto W.M. den Heijer).

Natuurlijk is hij een visliefhebber. Een lekker visje gaat er immers altijd in. Maar vanaf 1 september bezoekt NVWA-medewerker Ron Dijkhuizen geen visafslag, vriestrawler of visverwerkend bedrijf meer. Z’n werkgever heeft hem met pensioen gestuurd.

Ron Dijkhuizen (66), geboren en getogen in Scheveningen, is geen onbekende in de viswereld. Op 18-jarige leeftijd moest hij vader Arie helpen in de viszaak. Dat deden ook zijn broers Mink en Arie. Zijn twee jaar oudere broer Gerrit was een toegewijd visserman en voer voor rederij W. van der Zwan & Zonen.

In 2006 kwam Gerrit op 51-jarige leeftijd door het breken van het kuiltouw aan boord van de SCH 6 om het leven. Het gemis is altijd nog voelbaar, zo erkent Ron. "In 2008 werd de viszaak verkocht en kon ik aan de slag bij het toenmalige Productschap Vis, als visinspecteur in de Scheveningse visafslag. Bekend terrein voor mij", aldus Dijkhuizen. Toen in 2014 het productschap werd opgeheven, kon Ron zijn taak continueren onder de vlag van de NVWA.

Als inspecteur medewerker toezicht bleef zijn werkterrein niet alleen beperkt tot Scheveningen. "Op de visafslagen IJmuiden en Den Helder heb ik regelmatig m’n werk moeten uitvoeren, maar ook het controleren van de aanlandingen van diepgevroren vis en het checken van de vis bij exportbedrijven behoorden tot mijn takenpakket. Onder andere het meten van de temperatuur was in het kader van voedselveiligheid erg belangrijk", legt de Scheveninger uit. Hoewel hij met pensioen gaat, is het geen definitief afscheid van de sector. Dijkhuizen: "Ik ben gevraagd door het Nederlands Visbureau om gastlessen te verzorgen. Dat lijkt mij wel wat."

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Thema's
Lees ook
Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.