Schippers: NVWA moet extra op kweekvis letten

evmi-schippers

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat de NVWA kweekvis extra gaat controleren op bacteriën. Dit naar aanleiding van bevindingen van Wakker Dier.

Eind vorige week stelde Wakker Dier dat in de helft van in Zuidoost-Azië gekweekte garnalen of vis bacteriën zitten die resistent zijn tegen antibiotica.

Schippers zegt ervan geschrokken te zijn dat de bacteriën nu ook bij vis zijn aangetroffen. Dat meldt de NOS.

Een invoerverbod van deze vissen en garnalen vindt Schippers echter te ver gaan. Volgens haar moet de NVWA scherper op de vis letten.

Ze zegt dat consumenten thuis ook veel kunnen doen om risico's te verkleinen, onder meer door de handen goed te wassen en vis apart te houden van groente.

Lees ook:

Multiresistente bacteriën op garnalen, tilapia en pangasius (7 november 2014)

Lees ook
NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

Vanwege de coronamaatregelen en een verminderde capaciteit heeft de NVWA een aantal werkzaamheden afgeschaald. Dat heeft minister van LNV Carola Schouten laten weten in antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren. Een aantal scenario’s voor het afschalen van werkzaamheden wordt op dit moment uitgevoerd, zegt de minister. Zo wordt...

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Per 1 mei 2020 treedt Rob van Lint terug als inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij was sinds 1 juli 2017 in functie. De Ondernemingsraad van de NVWA heeft "geen vertrouwen in het onder zijn leiding opgestelde plan van aanpak voor het verbeteringstraject van de NVWA."

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

Bij een risicogerichte inspectie van de NVWA eind vorig jaar bleek een aantal vleesbedrijven nog sulfiet toe te voegen aan het vlees. Dat additief mag volgens de wet niet aan vlees worden toegevoegd. De controles werden gedaan bij bedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht; bij zeven van die bedrijven werd het gebruik van sulfiet geconstateerd. Sulfiet...