Schippers: NVWA moet extra op kweekvis letten

evmi-schippers

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat de NVWA kweekvis extra gaat controleren op bacteriën. Dit naar aanleiding van bevindingen van Wakker Dier.

Eind vorige week stelde Wakker Dier dat in de helft van in Zuidoost-Azië gekweekte garnalen of vis bacteriën zitten die resistent zijn tegen antibiotica.

Schippers zegt ervan geschrokken te zijn dat de bacteriën nu ook bij vis zijn aangetroffen. Dat meldt de NOS.

Een invoerverbod van deze vissen en garnalen vindt Schippers echter te ver gaan. Volgens haar moet de NVWA scherper op de vis letten.

Ze zegt dat consumenten thuis ook veel kunnen doen om risico's te verkleinen, onder meer door de handen goed te wassen en vis apart te houden van groente.

Lees ook:

Multiresistente bacteriën op garnalen, tilapia en pangasius (7 november 2014)

Lees ook
Strengere controle op bonen uit Kenia

Strengere controle op bonen uit Kenia

Vooral in groente en fruit van buiten Europa wordt de limiet voor resten van pesticiden nog vaak overschreden. Dat blijkt uit steekproeven die de NVWA in 2017 en 2018 op producten uitvoerde. Strengere controles hebben echter wel effect, meldt de autoriteit. In Europese producten worden weinig overschrijdingen geconstateerd. Bij onderzoek dat de NVWA...

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

‘Vleeswarenfabriek Offerman verzweeg tegen zijn eigen schoonmaakbedrijf dat de verouderde fabriek in Aalsmeer extra moest worden schoongemaakt,’ ontdekte De Telegraaf na onderzoek naar de schoonmaakpraktijken in die fabriek.