Schippers: kleurcoderingen verwarrend

Minister Schippers (VWS) wil de huidige systematiek bij de openbaarmaking van inspectieresultaten aanpassen. Volgens haar leiden de gebruikte kleurcoderingen tot verwarring. Zo kan bij de kleur rood ten onrechte worden gedacht dat acuut gevaar voor de volksgezondheid dreigt.

Aanleiding zijn de openbaar gemaakte inspectieresultaten bij visverwerkers, waarbij Foppen als enige de kleur rood heeft.

Prioriteiten

Volgens de door de NVWA vastgestelde methodiek zijn bezochte bedrijven ingedeeld in rood, oranje en groen. Die indeling geeft interne informatie en wordt gebruikt voor het stellen van (handhavings)prioriteiten.

Groen staat voor ‘naleving in orde’, oranje betekent ‘op onderdelen verbetering nodig’, terwijl rood staat voor ‘harde maatregelen nodig’.

Interpretatie

Nu blijkt dat er verwarring is over de interpretatie van de kleur rood. Het wekt volgens Schippers de indruk dat hier een probleem is voor de volksgezondheid en dat direct ingegrepen moet worden. Dat meldt Agriholland.

Echter, in de praktijk zijn dit bedrijven waar naar het oordeel van de NVWA meermaals tekortkomingen zijn geconstateerd die stevig aangepakt moeten worden om ernstigere situaties in de toekomst te voorkomen, maar waar de veiligheid van het voedsel niet in het geding is, zo stelt de minister.

Nadere uitleg nodig

Volgens Schippers is het van belang dat gegevens die openbaar worden, niet tot verwarring leiden bij consumenten en afnemers. Zij vindt dat nadere uitleg en uitwerking nodig is, zodat helder is wat de ernst van de situatie is en hoe zich dat verhoudt tot de toegepaste interventies.

De minister is nu met de NVWA in gesprek om de systematiek aan te passen. Dit overleg moet voor de zomer resultaat opleveren.

Bekijk:

Lees ook:

 
Lees ook
Schone bakkerij vereist maatwerk

Schone bakkerij vereist maatwerk

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), onderdeel van Wageningen University en Research evalueerde de hygiënesituatie in een industriële bakkerij. Onderzoeker Hermien van Bokhorst-van de Veen vond enkele verbeterpunten. Betere samenwerking tussen producent, machinebouwer en schoonmaakbedrijf kan volgens haar de productverspilling als...

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop

In de voedingsmiddelenindustrie ligt contaminatie altijd op de loer. Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn goede voorzorgsmaatregelen, hygiëne en controle nodig.

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

‘Mobiele moderne kippenstallen brengen ouderwetse risico’s terug’

Consumenten worden er blij van: de kippen die in de wei scharrelen rond mobiele kippenstallen en de biologische scharreleieren die langs de weg te koop zijn. Dat past bij het beeld dat de gemiddelde burger heeft van "ambachtelijk, eerlijk, veilig en fair trade voedsel (omdat geld niet in de zakken van de grootgrutter verdwijnt).