Schippers: kleurcoderingen verwarrend

Minister Schippers (VWS) wil de huidige systematiek bij de openbaarmaking van inspectieresultaten aanpassen. Volgens haar leiden de gebruikte kleurcoderingen tot verwarring. Zo kan bij de kleur rood ten onrechte worden gedacht dat acuut gevaar voor de volksgezondheid dreigt.

Aanleiding zijn de openbaar gemaakte inspectieresultaten bij visverwerkers, waarbij Foppen als enige de kleur rood heeft.

Prioriteiten

Volgens de door de NVWA vastgestelde methodiek zijn bezochte bedrijven ingedeeld in rood, oranje en groen. Die indeling geeft interne informatie en wordt gebruikt voor het stellen van (handhavings)prioriteiten.

Groen staat voor ‘naleving in orde’, oranje betekent ‘op onderdelen verbetering nodig’, terwijl rood staat voor ‘harde maatregelen nodig’.

Interpretatie

Nu blijkt dat er verwarring is over de interpretatie van de kleur rood. Het wekt volgens Schippers de indruk dat hier een probleem is voor de volksgezondheid en dat direct ingegrepen moet worden. Dat meldt Agriholland.

Echter, in de praktijk zijn dit bedrijven waar naar het oordeel van de NVWA meermaals tekortkomingen zijn geconstateerd die stevig aangepakt moeten worden om ernstigere situaties in de toekomst te voorkomen, maar waar de veiligheid van het voedsel niet in het geding is, zo stelt de minister.

Nadere uitleg nodig

Volgens Schippers is het van belang dat gegevens die openbaar worden, niet tot verwarring leiden bij consumenten en afnemers. Zij vindt dat nadere uitleg en uitwerking nodig is, zodat helder is wat de ernst van de situatie is en hoe zich dat verhoudt tot de toegepaste interventies.

De minister is nu met de NVWA in gesprek om de systematiek aan te passen. Dit overleg moet voor de zomer resultaat opleveren.

Bekijk:

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Symposium: Leugens op mijn bord, mondiaal voedselprobleem of een onveilige economische flirt?

Onze voedselketen is kwetsbaar. Oorlogen, speculatie met de grondstoffen en de energiecrisis zorgen ervoor dat onze voedselketen flink is opgeschud. De creativiteit van producenten en handelaren stijgt nu soms tot grote hoogte. Ingrediëntsubstitutie vindt op grote schaal plaats, er wordt nog méér water verkocht en sommige verpakkingen zijn doodleuk...

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Foodwatch: Te veel pesticiden in fruit voor kinderen

Er zitten te veel pesticiden in fruit dat populair is bij kinderen, zoals mandarijnen en sinaasappelen. Dat concludeert Foodwatch na een analyse van de residu-cijfers van groente en fruit van Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).