Schippers: kleurcoderingen verwarrend

Minister Schippers (VWS) wil de huidige systematiek bij de openbaarmaking van inspectieresultaten aanpassen. Volgens haar leiden de gebruikte kleurcoderingen tot verwarring. Zo kan bij de kleur rood ten onrechte worden gedacht dat acuut gevaar voor de volksgezondheid dreigt.

Aanleiding zijn de openbaar gemaakte inspectieresultaten bij visverwerkers, waarbij Foppen als enige de kleur rood heeft.

Prioriteiten

Volgens de door de NVWA vastgestelde methodiek zijn bezochte bedrijven ingedeeld in rood, oranje en groen. Die indeling geeft interne informatie en wordt gebruikt voor het stellen van (handhavings)prioriteiten.

Groen staat voor ‘naleving in orde’, oranje betekent ‘op onderdelen verbetering nodig’, terwijl rood staat voor ‘harde maatregelen nodig’.

Interpretatie

Nu blijkt dat er verwarring is over de interpretatie van de kleur rood. Het wekt volgens Schippers de indruk dat hier een probleem is voor de volksgezondheid en dat direct ingegrepen moet worden. Dat meldt Agriholland.

Echter, in de praktijk zijn dit bedrijven waar naar het oordeel van de NVWA meermaals tekortkomingen zijn geconstateerd die stevig aangepakt moeten worden om ernstigere situaties in de toekomst te voorkomen, maar waar de veiligheid van het voedsel niet in het geding is, zo stelt de minister.

Nadere uitleg nodig

Volgens Schippers is het van belang dat gegevens die openbaar worden, niet tot verwarring leiden bij consumenten en afnemers. Zij vindt dat nadere uitleg en uitwerking nodig is, zodat helder is wat de ernst van de situatie is en hoe zich dat verhoudt tot de toegepaste interventies.

De minister is nu met de NVWA in gesprek om de systematiek aan te passen. Dit overleg moet voor de zomer resultaat opleveren.

Bekijk:

Lees ook:

 
Lees ook
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden

Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Ons voedsel is momenteel extreem veilig, mits de verwerker zijn leveranciersbeoordelingen goed op orde heeft en de risicoprofielen op hun juiste waarde inschat. Daarvoor is veel kennis op de afdeling QA nodig en men moet het wereldklimaatbeeld en de actualiteit goed volgen. Dit kan groot financieel voordeel opleveren. Bijvoorbeeld, als blijkt dat de...

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren