Schippers: kleurcoderingen verwarrend

Minister Schippers (VWS) wil de huidige systematiek bij de openbaarmaking van inspectieresultaten aanpassen. Volgens haar leiden de gebruikte kleurcoderingen tot verwarring. Zo kan bij de kleur rood ten onrechte worden gedacht dat acuut gevaar voor de volksgezondheid dreigt.

Aanleiding zijn de openbaar gemaakte inspectieresultaten bij visverwerkers, waarbij Foppen als enige de kleur rood heeft.

Prioriteiten

Volgens de door de NVWA vastgestelde methodiek zijn bezochte bedrijven ingedeeld in rood, oranje en groen. Die indeling geeft interne informatie en wordt gebruikt voor het stellen van (handhavings)prioriteiten.

Groen staat voor ‘naleving in orde’, oranje betekent ‘op onderdelen verbetering nodig’, terwijl rood staat voor ‘harde maatregelen nodig’.

Interpretatie

Nu blijkt dat er verwarring is over de interpretatie van de kleur rood. Het wekt volgens Schippers de indruk dat hier een probleem is voor de volksgezondheid en dat direct ingegrepen moet worden. Dat meldt Agriholland.

Echter, in de praktijk zijn dit bedrijven waar naar het oordeel van de NVWA meermaals tekortkomingen zijn geconstateerd die stevig aangepakt moeten worden om ernstigere situaties in de toekomst te voorkomen, maar waar de veiligheid van het voedsel niet in het geding is, zo stelt de minister.

Nadere uitleg nodig

Volgens Schippers is het van belang dat gegevens die openbaar worden, niet tot verwarring leiden bij consumenten en afnemers. Zij vindt dat nadere uitleg en uitwerking nodig is, zodat helder is wat de ernst van de situatie is en hoe zich dat verhoudt tot de toegepaste interventies.

De minister is nu met de NVWA in gesprek om de systematiek aan te passen. Dit overleg moet voor de zomer resultaat opleveren.

Bekijk:

Lees ook:

 
Lees ook
Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER). Wouter Burggraaf, de eigenaar van adviesbureau Burggraaf...

‘Een audit is geen straf’

‘Een audit is geen straf’

De effectiviteit van het kwaliteitssysteem van je bedrijf bepalen, en kijken in hoeverre wordt voldaan aan eisen van klanten en wet- en regelgeving. Dat kan door middel van een audit: een systematisch en onafhankelijk onderzoek. “Een audit is geen straf, maar een manier om te kijken welke verbeterpunten er mogelijk zijn”, aldus Jeroen Hendrickx...

Hoe kunnen sensoren worden geïntegreerd in hygiënische processen?

Hoe kunnen sensoren worden geïntegreerd in hygiënische processen?

Voor niveau- en drukmeetsensoren en niveauschakelaars biedt VEGA een gestandaardiseerd hygiënisch adapterconcept dat voldoet aan EG 1935/2004, FDA, EHEDG en 3-A. Of het nu gaat om een metallische afdichting of om een O-ringafdichting: De sensoren passen op alle standaard hygiënische armaturen en zijn daarmee uitstekend geschikt voor gebruik in de...