Schoolkantines zijn nog niet gezond
Het leeuwendeel van de schoolkantines heeft nog altijd geen gezond assortiment. Van de 2000 kantines in scholen haalt maar 5 procent (105 kantines) de norm van het Voedingscentrum.
Dat meldt het tv-programma De Monitor. De Tweede Kamer zette in 2009 in op een gezond assortiment in schoolkantines om obesitas tegen te gaan. In de toen aangenomen motie Vendrik uit 2009 werd gesteld dat in 2015 100 procent van de schoolkantines de norm zou moeten halen, om zich Gezonde Schoolkantine te mogen noemen.
Nu slechts 5 procent de norm voor een gezond assortiment haalt, wordt de wens van de Tweede Kamer dit jaar niet vervuld.
Schoolkantine Brigade
De uitvoering van de motie werd bij het Voedingscentrum gelegd. Die organisatie heeft volgens het tv-programma pas sinds enkele jaren de middelen om een Schoolkantine Brigade op pad te sturen.
Uit een onderzoek van iResearch Gezondheidsinformatie, in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat er van alle scholen die door de Brigade bezocht zijn, vrijwel geen enkele school de ongezonde producten heeft verwijderd.
Ook telt de Brigade slechts 11 controleurs, die ook nog eens geen bevoegdheid hebben om een gezonde kantine te kunnen afdwingen.
Tv-programma De Monitor is op 1 februari uitgezonden.
Lees ook:
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij
Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.
Inzicht in verkoop producten Schijf van Vijf
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de verkoop van de Schijf van Vijf-producten beter in beeld brengen. Het RIVM en het Voedingscentrum adviseren daarom om de Levensmiddelendatabank, waarin is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen, te koppelen aan de verkoopcijfers.
Diabetes Fonds: ‘Snel belasting op suikerrijke dranken’
Het Diabetes Fonds pleit bij het kabinet voor een snelle invoering van belasting op suikerrijke dranken. Een meerderheid van de Nederlandse jongeren drinkt frisdranken in hoeveelheden die de kans op ernstig overgewicht en diabetes type 2 vergroten, meldt de patiëntenorganisatie.