Schoolkantines zijn nog niet gezond

Het leeuwendeel van de schoolkantines heeft nog altijd geen gezond assortiment. Van de 2000 kantines in scholen haalt maar 5 procent (105 kantines) de norm van het Voedingscentrum.

Dat meldt het tv-programma De Monitor. De Tweede Kamer zette in 2009 in op een gezond assortiment in schoolkantines om obesitas tegen te gaan. In de toen aangenomen motie Vendrik uit 2009 werd gesteld dat in 2015 100 procent van de schoolkantines de norm zou moeten halen, om zich Gezonde Schoolkantine te mogen noemen.

Nu slechts 5 procent de norm voor een gezond assortiment haalt, wordt de wens van de Tweede Kamer dit jaar niet vervuld.

Schoolkantine Brigade

De uitvoering van de motie werd bij het Voedingscentrum gelegd. Die organisatie heeft volgens het tv-programma pas sinds enkele jaren de middelen om een Schoolkantine Brigade op pad te sturen.

Uit een onderzoek van iResearch Gezondheidsinformatie, in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat er van alle scholen die door de Brigade bezocht zijn, vrijwel geen enkele school de ongezonde producten heeft verwijderd.

Ook telt de Brigade slechts 11 controleurs, die ook nog eens geen bevoegdheid hebben om een gezonde kantine te kunnen afdwingen.

Tv-programma De Monitor is op 1 februari uitgezonden.

Bekijk een fragment

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

Helft van de Nederlanders gebruikt wel eens voedingssupplementen

56% procent van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar een of meerdere voedingssupplementen gebruikt. Dat blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 5.000 Nederlanders.

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”