Schoolkantines zijn nog niet gezond

Het leeuwendeel van de schoolkantines heeft nog altijd geen gezond assortiment. Van de 2000 kantines in scholen haalt maar 5 procent (105 kantines) de norm van het Voedingscentrum.

Dat meldt het tv-programma De Monitor. De Tweede Kamer zette in 2009 in op een gezond assortiment in schoolkantines om obesitas tegen te gaan. In de toen aangenomen motie Vendrik uit 2009 werd gesteld dat in 2015 100 procent van de schoolkantines de norm zou moeten halen, om zich Gezonde Schoolkantine te mogen noemen.

Nu slechts 5 procent de norm voor een gezond assortiment haalt, wordt de wens van de Tweede Kamer dit jaar niet vervuld.

Schoolkantine Brigade

De uitvoering van de motie werd bij het Voedingscentrum gelegd. Die organisatie heeft volgens het tv-programma pas sinds enkele jaren de middelen om een Schoolkantine Brigade op pad te sturen.

Uit een onderzoek van iResearch Gezondheidsinformatie, in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat er van alle scholen die door de Brigade bezocht zijn, vrijwel geen enkele school de ongezonde producten heeft verwijderd.

Ook telt de Brigade slechts 11 controleurs, die ook nog eens geen bevoegdheid hebben om een gezonde kantine te kunnen afdwingen.

Tv-programma De Monitor is op 1 februari uitgezonden.

Bekijk een fragment

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Nederlanders eten jaarlijks bijna 36 kilo vlees

Nederlanders eten jaarlijks bijna 36 kilo vlees

De Nederlandse vleesconsumptie ligt op bijna 36 kilo per jaar. Mannen eten gemiddeld 800 gram per week, vrouwen 550 gram. Dat is meer dan het advies van de Schijf van Vijf, namelijk maximaal 500 gram vlees. Het Voedingscentrum meer plantaardig en minder dierlijk eten. Dat is beter voor de gezondheid en het milieu.

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

De Europese Commissie (EC) en 65 belanghebbenden uit de sector ondertekenden begin juli de EU-gedragscode voor verantwoordelijke levensmiddelenbedrijven en marketingpraktijken. Het is de volgende stap in de “Van boer tot bord”-strategie.

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.