Schouten op binnenlandse handelsmissie voor streekproducten

5 augustus 2019 Foodlog
Foto: Veluws streekproduct, Nederlands Openluchtmuseum

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat een binnenlandse handelsmissie organiseren om de waardering voor Nederlandse streek- en regioproducten te vergroten en de afzet ervan te bevorderen. Ook zal 'knellende wet- en regelreving' worden aangepakt. Schouten schrijft dit in een Kamerbrief in reactie op de initiatiefnota ‘Verbinding boer(in)-burger. Voedsel dichtbij’ van Tweede Kamerlid Dik-Faber. 

In de brief beschrijft de minister welke acties zij wil ondernemen om de afstand tussen producent en consument te verkleinen. Ze ondersteunt daartoe onder meer de Taskforce Korte Keten, het Platform Multifunctionele Landbouw, voedselonderwijs, verbinding boer-burger en een eerlijke prijs. 

Vooral voor streekproducten wil Schouten zich hard maken. Ze wil, om de waardering voor streekproducten te laten toenemen, samen met de provincies "onder andere een handelsmissie in eigen land organiseren." 

Opvallend is het onderscheid dat de minister maakt tussen regio- en streekproducten: de eerste zijn "kenmerkende producten van de regio die regionaal gedistribueerd worden. Het zijn producten uit je eigen omgeving waarbij de afstand tot de teler in kilometers kort is". 

Streekproducten mogen zich in haar warme belangstelling verheugen; dat zijn volgens de minister 'mooie, eerlijke en pure producten' die landelijk en zelfs internationaal gedistribueerd worden. "Streekproducten worden op een maatschappelijk verantwoorde manier geproduceerd, met toegevoegde waarde voor de streek en het streekeigen cultuurlandschap." Om productie en afzet te kunnen volgen, komt er een systeem van monitoring. Knelpunten in wet- en regelgeving voor de veelal kleinschalige producenten zullen in kaart gebracht en aangepakt worden - zonder afbreuk te doen aan voedselveiligheid, aldus de minister. 

Bron: Foodlog

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?