Senseo bijna volledig door Sara Lee ontwikkeld

AMSTERDAM - Het Senseo-apparaat is vrijwel geheel ontwikkeld door Sara Lee/DE, zo onthult de hoofdontwikkelaar Ton van der Pluijm.

Van der Pluijm was destijds bij Sara Lee verantwoordelijk voor de realisatie van het apparaat, van tekentafel tot uiteindelijk design.

Aanvankelijk zocht Sara Lee/DE contact met Philips om het apparaat samen te ontwikkelen. Philips zei eerst nee, waarna Van der Pluijm in zee ging met het designbureau Waacs.

Miljoeneninvestering
Samen met het bureau ontwikkelde Van der Pluijm het prototype van de Senseo zoals deze nu op de markt verkrijgbaar is.

Pas na anderhalf jaar stapte Philips alsnog in het Senseo-bootje. Omdat het om investeringen van vele miljoenen ging, moest de Raad van Bestuur van de electronicagigant haar fiat geven.

Daarbij kwam het goed uit dat de toenmalige Philips-topman Cor Boonstra ook een commissariaat bij Sara Lee/DE had.

Overspannen projectleider
Echter, al snel kwam door een overspannen projectleider bij Philips de ontwikkeling hoofdzakelijk op de schouders van de ontwikkelaar.

'Naar buiten toe is dat natuurlijk zo gebracht dat Philips de machine heeft ontwikkeld en wij de pads. Mensen kopen nu eenmaal eerder een apparaat van een betrouwbaar electronicamerk dan van een koffieproducent', aldus Van der Pluijm in het Financieele Dagblad.

Overigens geeft de voormalige Sara Lee/DE-werknemer wel toe dat Philips handige tips heeft gegeven. Zo lekte de boiler aanvankelijk 'als een gek'. Philips heeft toen dit probleem verholpen.

Lees ook:
Senseo verhoogt cholesterol niet (12 januari 2007)

DE verliest koffiepad-gevecht (31 augustus 2006)