Skal: bio-producten zijn te vertrouwen

Supermarkt schap

Skal liet de betrouwbaarheid van verpakte biologische consumentenproducten testen. Uit de steekproef blijkt dat biologische producten ook echt biologisch geproduceerd zijn. Alleen de etikettering laat te wensen over.

Voor dit onderzoek nam Skal 95 steekproeven van verschillende (online-)supermarkten. Zij beoordeelden de producten op hun oorsprong en hun etiketten. De producten zijn onderzocht op de residuen van pesticiden, gewasbeschermingsmiddelen of antibiotica. In twee producten (biologische thee en quinoa) is een kleine hoeveelheid residu aangetroffen van niet-toegestane middelen.

Aandachtspunt

Bij de beoordeling van etiketten werd bij 13% van de etiketten ten minste één afwijking geconstateerd. De meeste afwijkingen betroffen NAW gegevens, herkomstaanduiding en traceerbaarheid. ‘Ons doel als toezichthouder op de biologische sector is dat de consument erop kan vertrouwen dat een biologisch product ook écht biologisch is’, vertelt Nicolette Klijn, directeur van Skal. ‘Deze steekproef draagt bij aan dat vertrouwen. Een aandachtspunt blijft de etikettering, maar over de bio-status van de producten blijkt geen twijfel. Een positief signaal als het gaat om de betrouwbaarheid van het bio-product.’

Skal deed deze testen enerzijds om ervaring op te doen met de bruikbaarheid van nieuwe onderzoeksmethoden, en anderzijds om te verkennen of twijfel aan de biologische status van producten gegrond is.

Lees ook
Minder groei en meer concurrentie voor biologische voeding

Minder groei en meer concurrentie voor biologische voeding

De markt voor biologische voeding groeit al geruime tijd harder dan de markt voor reguliere voeding. Die groei zal de komende jaren onder druk komen te staan door toenemende concurrentie, voorspelt RaboResearch. Rabobank voorspelt dat de marktgroei voor biologische producten de komende jaren iets zal afzwakken, maar nog altijd rond de 3-4% zal liggen....

Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

Franse wijnboeren keren biologische teelt de rug toe

"Biologisch kun je niet duurzaam meer noemen," zegt Bernard Farges van het Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB). Het bommetje van die uitspraak ging vorige maand af, toen Farges zei dat de nodige wijnbouwers stoppen met biologische teelt en terug willen keren naar een meer gangbare vorm van druiventeelt. Waarom?...

Lagere kans op kanker bij biologisch eten, volgens onderzoek

Lagere kans op kanker bij biologisch eten, volgens onderzoek

Frans onderzoek wijst uit dat mensen die biologisch eten minder kans hebben om kanker te krijgen, zo meldt het NRC. De resultaten zijn echter meteen omstreden. Het onderzoek onder ongeveer 69.000 mensen in Frankrijk loopt inmiddels bijna vijf jaar. Op maandag 22 oktober werden de eerste resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke journal JAMA...