Skal liet de betrouwbaarheid van verpakte biologische consumentenproducten testen. Uit de steekproef blijkt dat biologische producten ook echt biologisch geproduceerd zijn. Alleen de etikettering laat te wensen over.

Voor dit onderzoek nam Skal 95 steekproeven van verschillende (online-)supermarkten. Zij beoordeelden de producten op hun oorsprong en hun etiketten. De producten zijn onderzocht op de residuen van pesticiden, gewasbeschermingsmiddelen of antibiotica. In twee producten (biologische thee en quinoa) is een kleine hoeveelheid residu aangetroffen van niet-toegestane middelen.

Aandachtspunt

Bij de beoordeling van etiketten werd bij 13% van de etiketten ten minste één afwijking geconstateerd. De meeste afwijkingen betroffen NAW gegevens, herkomstaanduiding en traceerbaarheid. ‘Ons doel als toezichthouder op de biologische sector is dat de consument erop kan vertrouwen dat een biologisch product ook écht biologisch is’, vertelt Nicolette Klijn, directeur van Skal. ‘Deze steekproef draagt bij aan dat vertrouwen. Een aandachtspunt blijft de etikettering, maar over de bio-status van de producten blijkt geen twijfel. Een positief signaal als het gaat om de betrouwbaarheid van het bio-product.’

Skal deed deze testen enerzijds om ervaring op te doen met de bruikbaarheid van nieuwe onderzoeksmethoden, en anderzijds om te verkennen of twijfel aan de biologische status van producten gegrond is.

Altijd op de hoogte blijven?