Slachthuis Gosschalk mag weer open

slachthuis varkens_pixabay

Foto: BlackRiv via Pixabay

Slachthuis Gosschalk mag weer slachten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe plan van aanpak van het slachthuis goedgekeurd en het slachthuis mag onder strenge voorwaarde weer open.

Eind juni 2021 kwamen er via RTL Nieuws beelden naar buiten over misstanden in de slachterij in Epe. Het slachthuis kwam onder verscherpt toezicht te staan van NVWA. Begin juli trok NVWA de slachthuiserkenning in en kwam het slachtproces voorlopig bij Gosschalk stil te leggen.

Het slachthuis moest een plan van aanpak maken om nieuwe misstanden te voorkomen. De eerste vier plannen wees NVWA af, maar het laatste is goedgekeurd. "Het plan van aanpak van het slachthuis biedt voldoende waarborgen voor naleving van de dierenwelzijnswetgeving in het bedrijf", meldt NVWA. "Als in de praktijk blijkt dat het slachthuis niet voldoet aan wat met het plan van aanpak is toegezegd en beoogd, neemt de NVWA opnieuw maatregelen en schorst zo nodig opnieuw de erkenning."

Strenge voorwaarden

Met het nieuwe plan van aanpak kan het slachthuis onder strenge voorwaarden weer open. Het slachthuis verhoogde zelf al het aantal meer camera's – 29 in plaats van 12 – waardoor er geen dode hoeken meer zijn.  De camera's worden uitgevoerd met Artificial Intelligence (AI), waardoor misstanden automatisch worden herkend.

Vanuit NVWA komt er een extra toezichthouder bij de slachterij. De aanvoer van levend vee kan alleen plaatsvinden als er een toezichthouder van de NVWA aanwezig is. Ook gaat de slachtsnelheid 'significant' naar beneden. Deze snelheid gaat stapsgewijs omhoog als er geen regels worden overtreden. En tot slot mogen alleen medewerkers met de juiste opleiding omgaan met levend vee. 

Lees ook
COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

COV streeft naar duurzame arbeid in de vleessector

Zomer 2021 startte de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en haar leden na gesprekken met de toenmalige Ministers van LNV en SZW, vakbonden en de dierenbescherming met het initiatief ‘Naar duurzame arbeid in de vleessector’.

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.