Slachthuis Gosschalk mag weer open

31 augustus 2021 Redactie Vlees Pixabay
Foto: BlackRiv via Pixabay

Slachthuis Gosschalk mag weer slachten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe plan van aanpak van het slachthuis goedgekeurd en het slachthuis mag onder strenge voorwaarde weer open.

Eind juni 2021 kwamen er via RTL Nieuws beelden naar buiten over misstanden in de slachterij in Epe. Het slachthuis kwam onder verscherpt toezicht te staan van NVWA. Begin juli trok NVWA de slachthuiserkenning in en kwam het slachtproces voorlopig bij Gosschalk stil te leggen.

Het slachthuis moest een plan van aanpak maken om nieuwe misstanden te voorkomen. De eerste vier plannen wees NVWA af, maar het laatste is goedgekeurd. "Het plan van aanpak van het slachthuis biedt voldoende waarborgen voor naleving van de dierenwelzijnswetgeving in het bedrijf", meldt NVWA. "Als in de praktijk blijkt dat het slachthuis niet voldoet aan wat met het plan van aanpak is toegezegd en beoogd, neemt de NVWA opnieuw maatregelen en schorst zo nodig opnieuw de erkenning."

Strenge voorwaarden

Met het nieuwe plan van aanpak kan het slachthuis onder strenge voorwaarden weer open. Het slachthuis verhoogde zelf al het aantal meer camera's – 29 in plaats van 12 – waardoor er geen dode hoeken meer zijn.  De camera's worden uitgevoerd met Artificial Intelligence (AI), waardoor misstanden automatisch worden herkend.

Vanuit NVWA komt er een extra toezichthouder bij de slachterij. De aanvoer van levend vee kan alleen plaatsvinden als er een toezichthouder van de NVWA aanwezig is. Ook gaat de slachtsnelheid 'significant' naar beneden. Deze snelheid gaat stapsgewijs omhoog als er geen regels worden overtreden. En tot slot mogen alleen medewerkers met de juiste opleiding omgaan met levend vee. 

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?