Slagerij Kaldenberg gaat natuurvlees testen op dioxines

19 augustus 2020

Beeld: Henk Riswick

Slagerij Kaldenberg, die natuurvlees verkoopt aan de Sligro, gaat met spoed vlees testen op dioxines. Dat meldt De Gelderlander. De NVWA doet al onderzoek naar de bron van dioxines van runderen die langs de grote rivieren grazen.

Voorschriften

Eerder deze week berichtte De Gelderlander dat de NVWA grootschalig onderzoek doet naar overschrijdingen van dioxinenormen in vlees van runderen die wild grazen. In juli trof de NVWA zo’n te hoge doses dioxines aan in vlees van FreeNature. De runderen van de stichting graasden rond Slot Loevestein, waar de Maas en de Waal samenkomen. De angst bestaat dat deze verontreiniging op meer locaties rond de grote rivieren kan plaatsvinden. Slagerij Kaldenberg, dat natuurvlees levert aan de Sligro, besloot niet op het resultaat van het NVWA-onderzoek te wachten en gaat zelf partijen vlees testen. De verhoogde dioxinewaarden zijn nog niet gevonden in wildgrazend vlees, anders dan de partij van FreeNature. Ook gelden er nog geen extra voorschriften voor de vleessector.

Dioxines

De dioxines werden eind juli voor het eerst aangetroffen in het vlees van runderen die graasden in het natuurgebied rond slot Loevestein.  Dioxine is een verzamelnaam voor een groep chemische verbindingen die dezelfde (vaak giftige) eigenschappen delen. Dioxines waren in de vorige eeuw het gevolg van verschillende industriële processen zoals afvalverbranding. Nieuwe wetgeving verminderde de afgelopen 40 jaar de productie van dioxines sterk. De stoffen zijn echter stabiel en blijven dus nog lange tijd in de omgeving, bijvoorbeeld rivierbodems, aanwezig. Er geldt dan ook een vangstverbod voor paling en wolhandkrab in de grote rivieren. Deze dieren wroeten veel in de rivierbodem en krijgen zo veel dioxines binnen. De angst bestaat dat dit ook geldt voor runderen die grazen op gebieden waar verontreinigde grond is terechtgekomen.

Bron: De Gelderlander

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?