'Slavinken vet, zout en bedorven'

evmi-slavink2

Slavinken uit de supermarkt zijn vaak te vet, te zout en soms zelfs bedorven. Dat constateert de Consumentenbond na een analyse van 15 slavinken. Zelfs de best scorende slavink (Hoogvliet) haalt maar een krappe voldoende (5,6). De Oldenburger slavink van Lidl eindigt onderaan met een 2,5.

Uit microbiologische metingen bleek dat één derde van de onderzochte slavinken op dag van uiterste houdbaarheid zoveel bacteriën bevatte dat de kwaliteit op zijn minst bedenkelijk is.

6 waren duidelijk bedorven, waaronder slavinken van Ekoplaza en Dirk (bio). Van veel slavinken is de kwaliteit niet meer goed op de 'te gebruiken tot'-datum, en soms op de dag van aankoop al niet meer.

De Consumentenbond adviseert slavinken zo snel mogelijk na aankoop te eten, ze goed door te bakken en hygiënisch te werken.

Vet- en zoutgehalte

De Consumentenbond beoordeelde de slavinken voor de Consumentengids van maart op versheid, vet, zout, dierenwelzijn en het etiket.

Alleen de Hollandse Bio slavinken van Ekoplaza scoren redelijk op vetgehalte, alle andere vinken krijgen hiervoor het testoordeel matig tot slecht.

Opvallend is dat de vetste slavink, van Plus, zo'n 10 gram meer vet bevat dan op het etiket staat aangegeven. In de Ekoplaza-slavink zit juist 10 gram minder dan het etiket vermeldt.

Slavinken zijn behalve vet ook vaak erg zout. De zoutste slavinken bevatten meer dan 2 gram zout. Daarmee krijgen consumenten al een derde binnen van de volgens de Gezondheidsraad aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid zout.

Lees ook:

Lees ook
"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Veilig voedsel met plasmatechnologie

Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...