Slecht jaar voor Duitse levensmiddelindustrie

18 januari 2016

Het jaar 2015 was een slecht jaar voor de Duitse levensmiddelenindustrie. Vergeleken met de drie voorgaande jaren, noteerde de sector opnieuw een daling van het resultaat.

“Een dieptepunt voor onze sector”, stelde Christoph Minhoff, voorzitter van de Bundesvereinigung der Deutsche Ernährungsindustrie (BVE) tijdens de opening van de Grune Woche (foto) in Berlijn.

Dalende omzet

Voorlopige cijfers wijzen uit dat de Duitse levensmiddelenindustrie uitkomt op een omzet van 166,3 miljard euro, een daling van 3,4 procent ten opzichte van 2014. Dit komt vooral door de lagere prijs die producenten voor hun producten ontvangen. Volgens de BVE bedraagt die prijsdaling 2,3 procent in Duitsland en 2,2 procent in het buitenland.

Ook export daalde

Naast een prijsdaling noteerde de sector ook een daling van de verkoop van ruim 1 procent. De export daalde volgens BVE door een slechtere exportpositie, toegenomen concurrentie op de buitenlandse markt en obstakels als de handelsboycot met Rusland. Hierdoor noteerde Duitsland een afname van de voedingsmiddelenexport van 0,1 procent.

'Zorgelijke ontwikkeling'

“Het is voor het eerst in 16 jaar dat we er niet in slagen de export te laten toenemen”, aldus Minhoff. Hoewel de exportdaling niet enorm is, vindt hij dit wel een zorgelijke ontwikkeling. “Geen groei betekent dat bedrijven niet of minder zullen investeren in innovatie.”

'Nieuwe afzetmarkten vinden'

De BVE-voorzitter benadrukt dat het voor de sector van groot belang is, nieuwe afzetmarkten te vinden. “Handelsbarrières moeten worden geslecht en we moeten nieuwe overeenkomsten met landen tot stand brengen om markttoegang te vergroten en verbeteren.”

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?