Slechts kwart voldoet aan Richtlijnen Goede Voeding

Slechts een kwart van de bevolking voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding. Bij de jongste en de oudste consumenten zitten de meeste gezonde eters.

Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS over de consumptie van fruit, groente en vis.

Van de vrouwen eet 30 procent voldoende fruit, tegen 22 procent van de mannen. Het aandeel dat voldoende groente eet, ligt voor beide geslachten op ruim 25 procent. Slechts 14 procent van de bevolking twee keer per week vis, waarvan één keer een vette soort, zoals de norm voorschrijft. Allochtonen voldoen vaker aan de normen dan autochtonen.

Senioren

Consumenten van 55 en ouder voldoen het meeste aan de Richtlijnen, waarbij de groep van 75 jaar en ouder het grootste aandeel gezonde eters heeft, gevolgd door de groep 65 tot 75 jaar en de groep 55 tot 65 jaar. Alleen in de categorie vis doet de groep oudste consumenten het minder goed dan de andere twee leeftijdsgroepen ouderen.

Bij groente en fruit voldoen ook relatief veel jongere consumenten, in de basisschoolleeftijd, aan de normen, als is dat voor fruit nog steeds maar 30 procent en voor groente eenderde. Van de 12- tot 16-jarigen eet echter nog slechts 14 procent voldoende fruit. Van die leeftijdsgroep eet ook het kleinste aandeel voldoende vis, minder dan 6 procent.

Bij de meest recente Voedselconsumptiepeiling, die de voeding beter in beeld maar minder vaak wordt uitgevoerd dan de Gezondheidsenquête, voldeden nog minder mensen aan de aanbeveling voor groente en fruit.

Lees ook:

Lees ook
Voedingscentrum brengt plantaardig eten onder de aandacht

Voedingscentrum brengt plantaardig eten onder de aandacht

Volgens het Voedingscentrum is vaker vegetarisch eten goed voor de gezondheid en het milieu. Met de nieuwe actie Vaker Vega! laat het centrum zien én proeven hoe eenvoudig en lekker het is om meer plantaardig en minder vlees te eten. De Vaker Vega-foodtruck doet deze week 6 steden in het land aan. Schrijfster en vegetariër Susan Smit verzorgde de aftrap...

Richtlijnen Goede Voeding: van twee naar één keer vis

Wetenschappelijk onderzoek heeft overtuigend aangetoond dat het eten van vis het risico op fatale coronaire hartziekten verlaagt. De maximale gezondheidswinst wordt echter al met één portie vis per week bereikt. De aanbeveling twee keer per week vis te eten staat daarom niet meer in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. In de richtlijnen van 2006 werd nog tweemaal vis in de week aanbevolen, waarvan één keer vette vis. “Sindsdien is meer cohortonderzoek beschikbaar gekomen, waaruit blijkt dat de verlaging van het risico op fatale coronaire hartziekten bij één portie vis per week even groot is als...

Richtlijnen Goede Voeding: beperk rood en bewerkt vlees

Consumenten dienen de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees te beperken. Dat staat in de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad. De raad geeft aan géén oproep te doen helemaal geen vlees te eten. “Vlees bevat immers nuttige voedingsstoffen.” De voornaamste conclusie van de Gezondheidsraad is dat consumenten moeten kiezen voor een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten. Tot welke hoeveelheid de inname van rood en bewerkt vlees beperkt moet worden, staat echter niet in de nieuwe Richtlijnen vermeld. Risico De commissie van de Gezondheidsraad...