Slechts kwart voldoet aan Richtlijnen Goede Voeding

23 april 2015

Slechts een kwart van de bevolking voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding. Bij de jongste en de oudste consumenten zitten de meeste gezonde eters.

Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS over de consumptie van fruit, groente en vis.

Van de vrouwen eet 30 procent voldoende fruit, tegen 22 procent van de mannen. Het aandeel dat voldoende groente eet, ligt voor beide geslachten op ruim 25 procent. Slechts 14 procent van de bevolking twee keer per week vis, waarvan één keer een vette soort, zoals de norm voorschrijft. Allochtonen voldoen vaker aan de normen dan autochtonen.

Senioren

Consumenten van 55 en ouder voldoen het meeste aan de Richtlijnen, waarbij de groep van 75 jaar en ouder het grootste aandeel gezonde eters heeft, gevolgd door de groep 65 tot 75 jaar en de groep 55 tot 65 jaar. Alleen in de categorie vis doet de groep oudste consumenten het minder goed dan de andere twee leeftijdsgroepen ouderen.

Bij groente en fruit voldoen ook relatief veel jongere consumenten, in de basisschoolleeftijd, aan de normen, als is dat voor fruit nog steeds maar 30 procent en voor groente eenderde. Van de 12- tot 16-jarigen eet echter nog slechts 14 procent voldoende fruit. Van die leeftijdsgroep eet ook het kleinste aandeel voldoende vis, minder dan 6 procent.

Bij de meest recente Voedselconsumptiepeiling, die de voeding beter in beeld maar minder vaak wordt uitgevoerd dan de Gezondheidsenquête, voldeden nog minder mensen aan de aanbeveling voor groente en fruit.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?