Slimme tag genomineerd voor Food Valley Award

14 juni 2013

WAGENINGEN - De slimme sensortag, de supercentrifuge voor langer houdbare sla en de bioproduct-processor voor gewassen zijn de 3 genomineerden die in de race zijn voor de Food Valley Award 2013.

Dat meldt de onafhankelijke vakjury van de Food Valley Award onder leiding van Jan Maat, algemeen directeur TI Food and Nutrition.

De genomineerden scoorden het hoogst op het gebied van innovativiteit en economische haalbaarheid. De winnaar wordt op 24 oktober tijdens de Food Valley Expo bekendgemaakt.

Slimme sensortag

De Pasteur-sensortag geeft aan waar het verse product vandaan komt, onder welke omstandigheden het is vervoerd en wat de werkelijke houdbaarheid is.

Huidige sensor tags meten alleen temperatuur en vochtigheid. Bij de Pasteur sensor tag kunnen geregistreerde temperatuurs- en gascondities tijdens vervoer en opslag worden gebruikt om een dynamische houdbaarheid te berekenen.

Zo kan de versketen efficiënter en effectiever worden aangestuurd, verspilling worden tegengegaan en traceerbaarheid worden vergroot.

De tag is klaar voor introductie op dozen kratten en pallets (verpakkingsniveau). Daarna is het de bedoeling de tag ook in te zetten op individuele producten.

De tag is ontwikkeld door een consortium van partijen (waaronder Wageningen UR Food & Biobased Research), onder leiding van NXP Semiconductors.

Supercentrifuge

De nieuwe supercentrifuge is bedoeld voor de droging van sla. In de huidige droogsystemen vindt voor en na droging veel handling plaats. Hierdoor treedt productbeschadiging op, zodat een deel van de verpakte sla in supermarkten onverkocht blijft en moet worden weggegooid.

Het nieuwe systeem bevat onder meer een nieuwe droogtrommel met een continu transport door middel van luchtinjectie.

De supercentrifuge is ontwikkeld door Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) uit Almelo in samenwerking met de Universiteit Twente en Viwateq.

Bioproduct-processor

De ‘bioproduct-processor’ (BPP) kan (oliehoudende) gewassen op milieuvriendelijke wijze en met behulp van enzymen omzetten in hoogwaardige ingrediënten voor de voedings- en medische industrie en hoogwaardige eiwitten voor diervoeding.

De hieruit opgewekte elektriciteit en warmte kan weer worden gebruikt op het agrarisch bedrijf, terwijl het bijproduct olie kan worden verkocht als biofuel. De BPP maakt het mogelijk om (op locatie) op een duurzame manier biomassa te verwaarden, in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden.

De BPP is ontwikkeld door TCE GoFour uit Stadskanaal.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?